Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България не е открит южноафрикански щам на Ковид-19

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

„В последната седмица имаме нарастване на случаите на заразени с Covid-19 в няколко области. Опасна е област Кюстендил, където 408 са заболелите на 100 000 население за 14 дни. Сравнявам го с Пловдивска област, където има 129 на 100 000 души. Другите области с повишен брой на болни през последните две седмици са Бругас с 246 на 100 000, област Враца с 216, Плевен с 210, Пазараджик със 199 на 100 000 души. Пловдив стои много добре на фона на другите области, благодарение на мерките не се допуска разпространението на новите по-лесно заразяващи варианти, както е британския вариант, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ.

Професор Кантарджиев заяви, че британски щам е открит в Кюстендил в края на месец декември миналата година, когато е направено целогеномно секвениране на материали от пациенти от различни области.

„Доказахме, че в Кюстендил в края на декември са се появили първите случаи на британския вариант. За съжаление, и в други области също доказахме. Също и в Пловдив, но в Пловдив мерките работят добре и нямаме това покачване, което го имаме в други области“, коментира Тодор Кантарджиев.

Той подчерта, че хората няма нужда да се плашат, а трябва да носят маските си, да спазват мерките и да не се събират много хора на едно място.

Професор Кантарджиев заяви още, че до този момент в страната не са открити от новите латиноамерикански и южноафрикански щамове на Covid-19. Не е доказано и наличието на новата мутация на британския щам.

„Независимо от отхлабването на мерките, хората трябва да проявяват съзнание и да си ползват маските. Дори и в моловете, ако хората спазват правилата да не се събират много на едно място, рисковете ще бъдат намалени. Ако се отворят ресторантите и се спазват отстоянията, ако не са много хора на маса, ако се спазват все пак някакви часове за ползването им, защото кога стават ресторантите опасни? Когато се съберат много хора в тясно, непроветрено помещение, без маски, употребяват алкохол и си пеят и говорят високо – тогава има риск за заболяване“, коментира още професор Кантарджиев.

Цялото интервю с професор Тодор Кантарджиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27