Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След горещи дебати свиха застрояването на терена до кметството в "Източен"

| обновено на 16.02.21 в 15:39

След 2-часови разгорещени дебати в зала, с 30 гласа „за“, 12 „против“ и 3-ма „въздържали се“ общинските съветници на Пловдив коригираха първоначалното си решение за промяна на ПУП на парцела на бившия завод на Кока-Кола, близо до кметството на район „Източен“. Първото им решение, което бе върнато от областния управител, предвиждаше 48-те декара да се застроят до 70 % от фирма на инвеститора Ангел Куков, който иска да построи огромен жилищен комплекс.

По предложение на председателя на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков съветниците промениха строителните показатели на терена – до 50 % застрояване, 50 % за озеленяване, до 3 КИНТ /плътност на застрояване на терена/ и височина на строителството до 35 метра.

В началото на дебата кметът подчерта, че всеки в залата иска чист въздух, чиста вода и да няма презастрояване в града. „И аз не искам Пловдив да се презастроява, но градът трябва да се разширява. Трябва да се работи в тази посока“, подчерта Здравко Димитров.

„Наблюдавайте внимателно работата на арх. Балчева“, посъветва го независимият съветник Слави Георгиев.

Заместник-кметът Невена Балчева изтъкна, че има противоречие между юристите и архитектите. „Това е смесена зона, в която се допускат само чисти производства, складови дейности и само 20 % за обитаване. Радвам се, че дебатът се измести от законосъобразност към целесъобразност“, заяви арх. Балчева.

Общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС не е съд, за да вземе решение по законосъобразност. „Тук малко са юристи или архитекти. Предлагам да не се приеме върнатото решение и така инвеститорът ще обжалва и ще стигнем до съд, който е компетентен да се произнесе“, каза тя.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов обясни, че трябва да се приеме Общ устроствен план, който да даде параметрите в цялост. „Такъв обаче няма приет, има фон. Колкото по-бързо се приеме ОУП, толкова по-бързо ще приключи темата и няма да има интерпретации“.

Председателят на групата на БСП Никола Радев потвърди, че те ще гласуват против внесеното  решение. „ОбС трябва да реши по целесъобразност. Ако не приемем решението, няма да се стигне до съда“, каза той.

Веселка Христамян от ДБ подчерта, че Пловдив иска качествена градска среда, а арх. Цветелин Цоневски – че администрацията работи да се спре презастрояването.

Думата взе и Валентин Котов от протестиращите, които посрещнаха съветниците при влизането им в зала. Той призова администрацията да прояви изключителна гъвкавост и да намери златната среда между исканията на пловдивчани да спре презастрояването и желанията на инвеститорите. "Пловдив не расте, а дебелее", заяви младежът, който е член и на Инициативния комитет за запазването на парка до хотел "Санкт Петербург".

След 2-часови дебати и почивка от 15 минути решението бе прегласувано. 


Още от категорията

Карантина в три детски градини и две училища в Пловдив

227 са новозаразените от Ковид-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие.  Оздравелите през последното денонощие са 223.  Според РЗИ сред новозаразените има и две медицинска сестри, едната от които е в детска ясла. Карантина е наложена на контактните 31 деца, 6 души персонал и медицинска сестра.  Заболели са също двама учители, двама..

публикувано на 21.04.21 в 14:50

ВКС оправда напълно бившия шеф на Онкодиспансера д-р Красимир Вальов

Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия шеф на Комплексня онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов и го оправда напълно  по обвинението за „безстопанственост в особено големи размери“ – за сделката със закупения томограф. Той бе съден за нанесени щети за над 254 000 лева на Онкоцентъра.   Доктор Вальов първо бе оневинен..

публикувано на 21.04.21 в 13:52

Бързаме с почистването на Марица, поръчката може да ни забави фатално

Процедурата чрез обществена поръчка за избор на фирма, която да почисти коритото на река Марица, може да продължи и 2 години. Така кметът на Пловдив Здравко Димитров защити решението фирмата да се избере чрез договаряне без предварително обявление: Според Здравко Димитров възможно е по проекта да се обяви и обществена поръчка.  Припомням,..

обновено на 21.04.21 в 13:37

Дългоочакваният ремонт на Дондуковата градина започва до края на годината

До края на годината ще започне ремонтът на  Дондуковата градина  в Пловдив, ако бъдат отпуснати средства.  До месец и половина се очаква да бъде избран изпълнител за ремонта, това обяви районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов.  Той уточни, че целият проект е на стойност 3 милиона и 600 хиляди лева. До този момент са заложени 200..

публикувано на 21.04.21 в 13:37

С багери изринаха незаконните бараки в Шекер махала

Поредна акция по разчистване на уличните пространства от незаконни постройки се провежда в пловдивската „Шекер махала“ в район Северен.   С тежка техника и багери се премахват бараки и павилиони  по няколко улици в този район, затрудняващи движението.  Не става дума за жилищни постройки и планираната операция протича без напрежение ,..

обновено на 21.04.21 в 13:14