Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След горещи дебати свиха застрояването на терена до кметството в "Източен"

| обновено на 16.02.21 в 15:39

След 2-часови разгорещени дебати в зала, с 30 гласа „за“, 12 „против“ и 3-ма „въздържали се“ общинските съветници на Пловдив коригираха първоначалното си решение за промяна на ПУП на парцела на бившия завод на Кока-Кола, близо до кметството на район „Източен“. Първото им решение, което бе върнато от областния управител, предвиждаше 48-те декара да се застроят до 70 % от фирма на инвеститора Ангел Куков, който иска да построи огромен жилищен комплекс.

По предложение на председателя на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков съветниците промениха строителните показатели на терена – до 50 % застрояване, 50 % за озеленяване, до 3 КИНТ /плътност на застрояване на терена/ и височина на строителството до 35 метра.

В началото на дебата кметът подчерта, че всеки в залата иска чист въздух, чиста вода и да няма презастрояване в града. „И аз не искам Пловдив да се презастроява, но градът трябва да се разширява. Трябва да се работи в тази посока“, подчерта Здравко Димитров.

„Наблюдавайте внимателно работата на арх. Балчева“, посъветва го независимият съветник Слави Георгиев.

Заместник-кметът Невена Балчева изтъкна, че има противоречие между юристите и архитектите. „Това е смесена зона, в която се допускат само чисти производства, складови дейности и само 20 % за обитаване. Радвам се, че дебатът се измести от законосъобразност към целесъобразност“, заяви арх. Балчева.

Общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС не е съд, за да вземе решение по законосъобразност. „Тук малко са юристи или архитекти. Предлагам да не се приеме върнатото решение и така инвеститорът ще обжалва и ще стигнем до съд, който е компетентен да се произнесе“, каза тя.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов обясни, че трябва да се приеме Общ устроствен план, който да даде параметрите в цялост. „Такъв обаче няма приет, има фон. Колкото по-бързо се приеме ОУП, толкова по-бързо ще приключи темата и няма да има интерпретации“.

Председателят на групата на БСП Никола Радев потвърди, че те ще гласуват против внесеното  решение. „ОбС трябва да реши по целесъобразност. Ако не приемем решението, няма да се стигне до съда“, каза той.

Веселка Христамян от ДБ подчерта, че Пловдив иска качествена градска среда, а арх. Цветелин Цоневски – че администрацията работи да се спре презастрояването.

Думата взе и Валентин Котов от протестиращите, които посрещнаха съветниците при влизането им в зала. Той призова администрацията да прояви изключителна гъвкавост и да намери златната среда между исканията на пловдивчани да спре презастрояването и желанията на инвеститорите. "Пловдив не расте, а дебелее", заяви младежът, който е член и на Инициативния комитет за запазването на парка до хотел "Санкт Петербург".

След 2-часови дебати и почивка от 15 минути решението бе прегласувано. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Калоян Сухоруков

Юристи от ГЕРБ оглавиха 16-та и 17-та РИК Пловдив град и област

След като на проведените миналата седмица консултации не бе постигнато съгласие за ръководството на Районните избирателни комисии за Пловдив град и област, ЦИК назначи председатели на 2-те комисии. Адв. Калоян Сухоруков от ГЕРБ отново е шеф на 16-та РИК Пловдив – град. Той има дълъг опит в организацията и отчитането на изборни резултати, сега..

обновено на 20.04.24 в 16:38

300 абсолвенти на ПУ получиха дипломите си

300 абсолвенти получиха тържествено своите дипломи в спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски“. Те положиха Галилеевата клетва и обещаха да използват научните си познания единствено за добро и за напредък.  Сред гостите на церемонията бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.  „Тук съм..

публикувано на 20.04.24 в 15:45

Продължават събитията в обновената Градска градина в Пловдив

И днес продължават събитията по повод откриването на обновената Градска градина в Пловдив.  Заради прогнозата за променлива метеорологична обстановка за 20 и 21 април и за по-голяма сигурност при провеждане на събитията детският празник, предвиден за събота, включен в проявите за откриването на обновената Градска градина в Пловдив, се мести за..

обновено на 20.04.24 в 13:23

В ДГС "Кормисош" отглеждат алпийски козирози

В Държавното ловно стопанство "Кормисош" възобновяват популацията на алпийския козирог. То е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози.  16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение.  Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал.  Сега в..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Спряха частично ремонта на ОУ "Елин Пелин" заради почти зазидан барелеф

Майстори, ремонтиращи сградата на ОУ "Елин Пелин", почти зазидаха барелефа на патрона на училището. За това алармираха от "Спаси Пловдив", като публикуваха и редица снимки в социалните мрежи. "... В училище “Елин Пелин” тече ремонт. Зазидат с гипсокартон барелеф на Елин Пелин. Настояваме безобразието да бъде спряно веднага и да бъде потърсена..

публикувано на 20.04.24 в 10:23