Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсим българско лоби в чужбина за спора със Северна Македония

Използването на исторически фалшификации при преследването на съвременни геополитически цели ще коментираме с доц. Спас Ташев, историк и демограф от Института за изследване на населението и човека при БАН. Той е един от авторите на „Бяла книга за езиковия спор между България и Република Северна Македония“.

„Казахме, че ни крадат историята, но не дадохме примери за това“ – така обоснова необходимостта от това издание доц. Ташев. 

Подобно издание от Освобождението до днес няма, каза той в предаването "Ден след ден". По думите му това е "нова форма на мобилизация на българските общности от Балканите". Новите български правителства се опитват да решат "Македонския въпрос", но тези опити са плахи и не са последователни, коментира историкът.

"България спря Скопие по пътя за ЕС, но не дадохме примери на нашите партньори в какво се изразява проблемът за нас. Трябва да имаме проактивна политика, в която да попълним белите петна първо в нашето познание, но и това на международната общност, защото от 1944 година Скопие непрекъснато бълва литература на чужди езици, а ние плахо от 70- те годни насам публикуваме на български език и съвсем рядко на друг език".

Книгата ще бъде преведена на немски и на английски език и ще се презентира в Австрия и САЩ, каза още доц. Ташев.

"Австрия е най- големият инвеститор в Северна Македония и гледа да има близки отношения с местното правителство" Мобилизираме нашата общност там и в страните от Вишеградскта четворка, които са под силно нейно геополитическо влияние", каза историкът и изрази надежда, че когато хората там се запознаят с фактите ще постигнат поне неутрална, ако не преобърната позиция.

В САЩ има много стара македоно - българска емиграция. Те са добре поставени и могат да съдействат за популяризиране на българската кауза, допълни доц Ташев.

Той разказа, че книгата изобилства от документи, които дават примери за унищожаване на българскто възрожденско наследство, които са унищожени само, защото са на български език или се споманават думите българин и български. "

Подобен вандализъм е недопустим за дължава, която иска да се присъедини към ЕС.

"Дали сме пример и с Битолския надпис, за чието унищожаване са правени опити, даваме и примери и за манипулативна информация в учебниците по история. Показваме и фалшификация, извършена в Русия, която цели да покаже, че по врмето на Кирил и Методий не е имало бълагрски език, а само български народ. Разкрихме оригинала на летописеца Нестор и опровергаваме тази фалшива народ".

Колкото до критичната реакция на професорът от Института по македонски език Елка Ячева-Улчар, тя е обяснима,  каза доц. Ташев, "тъй като в книгата има нейни фалшификации, които са разкрити". 

В разговора доц. Спас Ташев каза още, че наблюдава реакциите към книгата и в двете страни и  забелязва намаляване на напрежението. "Истината ще направи всички хора свободни", каза той в заключение.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00