Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово изложба разказва историята на мъжкото училище

4
150 години от откриването на Карловското петокласно мъжко училище - част от плаката
Снимка: Исторически музей Карлово

В Историческия музей на Карлово от днес е подредена фотодокументална изложба с името „150 години от откриването на Карловското петокласно мъжко училище-огнище на просвета и пробуда“. Тя  представя историята на класното училище като част от цялото развитие на просветното движение във възрожденския град и в първите десетилетия след Освобождението.

Експозицията е част от проявите за възпоменателното отбелязване на 148 години от гибелта на Васил Левски

Изложени са оригинални учебници от фонда на музея по предмети, изучавани в класното училище, запазени фотографии на учители, лист с програма, учебни пособия и други ценни предмети от историята на училището. Изложбата ще остане в музея до 30 март.

Сградата, в която днес се помещава Историческият музей на град Карлово е бившето възрожденско Петокласно мъжко училище, построено през 1871 г.

Старото взаимно училище и класната форма на обучение

Старото взаимно училище от 1836 г. около средата на ХIХ в. станала неудобна и твърде малка постройка за нарасналите просветни нужди на града.

Класната форма на обучение в Карлово за пръв път е въведена от даскал Ботьо Петков още през 1854 г., когато за кратко до 1858 г. е учител в родния си град. Тук до десетата си година учи и Христо Ботев.

Карловци, насърчени от “чувства на патриотизъм и любов към просвещението”, дейците на Ученолюбивата дружина и цялата карловска общественост подкрепят църковно-училищното настоятелство в решението да построят ново училище. За строежа и поддържането на училището средства даряват и братя Евлоги и Христо Георгиеви и наследниците на Хр. Пулиев.

Новата сграда -  една от най-представителните архитектурно-исторически ценности от епохата на Възраждането не само в Карлово

На 17 май 1870 г. с голямо тържество се полага основния камък на новото голямо училище. Учителят Матю Тантилов държи слово, в което доказва, “че освен веществения темел трябва да се положи и духовен, съставен от любов, съгласие, почитание и уважение взаимно между съгражданите.”. На 2.01. 1871 г. новата сграда е завършена и отваря врати като класно мъжко училище. Тя изпълнява функциите на училище до 1950 г.

За този голям период от време в това училище работят много известни карловски учители. Тук получават началното си образование много видни карловски общественици, инженери, лекари, професори, учители, висши офицери, съдии, адвокати и др.

Известни учители в карловското петокласно училище са и обществениците М. Тантилов, Ат. Маджаров, Д. Попов, Г. Фъргов, Г. Икономов и др.

Сред известните ученици завършили Карловското петокласно мъжко училище преди и след Освобождението са: В. Караиванов – първият председател на Градския съвет, съратник на Васил Левски, В. Платнаров -един от създателите на карловския революционен комитет и по-късно негов председател, П. Попов също член на карловския революционен комитет, след Освобождението съдия и обществен деец, В. Генков –лекар и общественик, Г. Загорски - военен деец, подпоручик, В. Кирков - драматичен артист, един от основоположниците на професионалния български театър, проф. Т. Николов –ботаник, Хр. Фъргов–историк -краевед, публицист и обществен деец и редица други.

Сградата на Петокласното мъжко училище е една от най-представителните архитектурно-исторически ценности от епохата на Възраждането не само в Карлово, но и в България. Строителят е майстор Ангел Донов от Брацигово. Архитектурната композиция е в духа на симетричните сгради. 

Снимките са от откриването на Карловското класно училище, 2.01.1871 г. оригиналът се намира в НМО-Габрово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31