Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

518 са свободните COVID-легла в Пловдив област, ръстът е плавен

| обновено на 17.02.21 в 10:15

За COVID-19

От 120 на 100 хиляди заболеваемостта в област Пловдив от COVID-19 през последните дни е нараснала на 128,8 на 100 хиляди. Това са данните на РЗИ, които изпратиха региона в червената зона на разпространение на заразата. Съобщи ги в "Точно днес" областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. Тя припомни, че към 8 декември заболеваемостта е била близо 600 на 100 хиляди души и посочи, че сега ръстът е плавен, а след спада през януари, са се запазили леглата в областта.

"Готовноста я имаме в болниците, организацията е направена. Реално ние запазихме по-големия процент легла. 886 са разкритите. 518 са свободните, което е около 60% ". 

При ковид-хоспитализациите от Спешна помощ също се наблюдава плавен ръст, допълни Дани Каназирева. За последните 24 часа чрез тях са настанени 13 души - 8 в Пловдив и 5 в областта. Фиксираните за спешни случаи легла остават малко повече от 50.

За масовата ваксинация на хората от групите, които в момента се имунизират в областта - здравни работници и учители - работят 23 пункта. В Сопот, където засега има проблем, но предстоят разговори с кмета и директора на местното лечебно заведение, ваксинирането се поема от болницата в Карлово, посочи още Каназирева.

За проекта Въча

А за проекта Въча, отхвърлен от Областния експертен съвет, заради което вчера кметът Здравко Димитров отправи критики към Каназирева, че го блокира и така лишава жителите в областта от чиста питейна вода, областният управител каза:

"Изненадана съм. Няма да направя компромис и съм категорична, че няма да приема проект, който оскъпява проекта с 500 милиона лева и е записано, че ще доведе до поскъпване на водата за хората.Това не съм аз, това е целият Областен експертен съвет".

С оглед важността на проекта, се обмисля да се даде срок за отстраняване на нередностите, каза още Дани Каназирева. 

На въпрос ще влезе ли в кандидат-депутатските листи, тя избегна отговор, като подчерта, чек към настоящия момент е областен управител и иска да е полезна за решаването на проблемите в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи в работата по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14