Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив търси друга фирма да свърши работата на "Индра"

| обновено на 17.02.21 в 15:27


Община Пловдив ще обяви обществена поръчка за завършването на електронната билетна система в градския транспорт, съобщи ресорният заместник-кмет Тодор Чонов. Системата трябваше да бъде изработена от испанската фирма „Индра“ като част от проекта за управление на транспорта, но даде поредица дефекти.

В Пловдив се спира продажбата на билети за градския транспорт през монетните устройства в автобусите. Билети няма да могат да се купуват и от апаратите по спирките, съобщиха от общинската администрация. Причината е, че испанската фирма, отговорна за въвеждането на електронната билетна система в града, не е подала документи към НАП и Националния институт по метрология за сертифициране.

Получихме официално предупреждение от двете институции и затова билети и карти вече могат да се закупуват само от кондукторите в автобусите, както и от пунктовете за продажба на пътни документи в районните кметства и определените гишета от Община Пловдив“, каза зам.-кметът Тодор Чонов .

"Ще бъдат въведени наши касови апарати, които ще отчитат продажбите към нас".

Община Пловдив е завела иск към фирмата за 1 и половина милиона лева и обмисля по-късно да предяви и допълнителни финансови претенции. За да се застрахова от нови провали, Общината предлага на фирми, които разработват подобни системи, да оборудват пробно по един автобус от градския транспорт. 

Три компании вече са проявили интерес като едната вече монтира оборудване, добави Чонов. По думите му, става дума за консорциуми, включващи големи мобилни оператори. 

Новата поръчка ще включва и поставяне на датчици на вратите на автобусите, за да се знае точният брой на превозените пътници. Това пък ще е индикатор за евентуални промени в общинската транспортна схема. 

Амбицията ни е до края на годината да са минали процедурите по обществената поръчка и евентуалните обжалвания, каза още Тодор Чонов.

"Изобщо не съм доволен. Но в крайна сметка това, което ние твърдяхме, най-после излезе наяве", коментира ситуацията с електронното таксуване в градския транспорт управителят на "Хебросбус" Веселин Дошков. "За съжаление тази система( ние го казвахме от самото начало), не е правена да работи. Тя е правена да се усвоят, да не използвам думата "откраднат", едни пари".

Веселин Дошков се спря на думите на заместник-кмета Тодор Чонов, че "Индра" са представили един напудрен проект: "Само че никой не отиде да види къде са реализирали някакви проекти. Има едно малко градче в Испания, където са реализирали проект. Бяха отхвърлени консорциуми с пловдивски представители, със сериозни световни производители, само и само да бъде внедрена "Индра", коментира той.

Веселин Дошков е недоволен от малкото средства, предвидени в общинския бюджет за 2021 година за плащания за градския транспорт.

"Нещата са много прости. Знаеш си пробега по линиите на общинската транспортна схема. Знаеш по какъв начин си ги възложил-с какви разходи за превозвачите. И оттам нататък ти трябва да осигуриш тези средства, за да изпълниш съответните плащания по договорите. Годишният пробег на автобусите струва около 18 милиона лева. При пределните разходи, които са ни заложени от 1,95 лв. на километър, това прави приходи от около 35 милиона лева без ДДС. Това ти трябва да акумулираш от продажба на карти, билети, републикански бюджет и да допълниш със общинския бюджет. Недостига в общинския бюджет, за да се изпълни това, е между 3 и 5 милиона лева. Ние продължаваме да реализираме загуби, които общината следва да ни компенсира. И аз за себе си вече съм твърдо решен, че нещата ще бъдат насочени към съда", каза още Веселин Дошков.

  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03