Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малките ученици искат в училище, големите да са онлайн

Днес учениците от 5-и, 10-и и 11-и клас се връщат присъствено в клас - на повечето места в Пловдив на две смени. За две седмици – до 2 март, включително, учебният процес за тях ще е присъствен.  През това време останалите класове от гимназиалния и прогимназиалния етап - ще се обучават от разстояние в електронна среда. Възстановяването на присъствените занимания в училище зарадва по-малките ученици, големите вече са получили тренинг да учат и онлайн. 

Посетихме Средно училище „Патриарх Евтимий“-Пловдив, където имаше необичайно по-малко деца на двора. Повечето с маски и бързат със закуска преди часовете. Училището е организирало своя график, така че да обучава в две смени учениците, които са от поредната вълна да влязат в час от днес, 18 февруари.

Директорът Валентина Стоенчева съобщи, че имат единични молби на родители, които настояват децата им да са на обучение от разстояние в елекронна среда. Като цяло преобладава желанието на родителите, учениците да се върнат в класната стая.

По-малките деца споделиха, че обичат в училище, защото играят и учат заедно с връстниците си. Големите ученици искат онлайн обучение, защото три месеца са зад екраните на лаптопите. 

Следващата вълна на завръщане в клас ще е от 4 март за 6 и 9 клас. Те учат у дома, с компютъра вече 4 месеца, заради Ковид-19.

Живка Танчева с репортаж по темата, може да чуете от звуковия файл. 
Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52