Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от БГ училища в чужбина - с онлайн разходка в музея на Левски

4
Онлайн беседа за Левски за деца от неделните БГ училища
Снимка: FaceBook/НМ "Васил Левски" Карлово

Близо 15 онлайн беседи с българчета по целия свят проведе през февруари Националният музей „Васил Левски“ в Карлово. В тях екскурзоводът Пламена Москова среща децата от неделните училища  с живота, идеите и делото на Апостола на българската свобода. "Макар и виртуално, срещите са изключително емоционални", разказва тя. "Много от тях продължават почти два часа, а децата не искат да свършват".

В онлайн беседа участва и Мария Иванова, единайсетокласничка в Неделното училище в Атина, което носи името на Васил Левски. Преди беседата момичето разказва, че е знаело за лъвския скок на Левски, че е правил комитети по села и градове и че е бил предаден. След беседата научили за семейството, приятелите и живота му. Разгледали и къщата му. 

"Даже и думите му, най-важните за него, си спомням - Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само себе си". Тези думи ми говорят,ч е ерискувал живота си за свободата на българите и че е обичал много народа си", казва Мария.

Името „Васил Левски“ едното от неделните български училища в гръцката столица получава преди 3 години, разказва една от основателките му преди 10 години Мая Лунголова. "Когато го основахме преди 10 години то носеше името "Преподобни Св. Паисий Хилендарски", но го променихме на Васил Левски ууспоредно с поставяне напаметна плоча на Апостола в  Консулската служба в Атина." 

И неделното българско училище на остров Крит носи името на Васил Левски. А деца от него, както и възпитаници от другото българско училище в Атина „Паисий Хилендарски“ участват в конкурсите за рисунка и художествено слово на НБУ "Васил Левски", посветени на Апостола. След като най-добрите рецитатори на стихове за Левски вече са получили своите награди, отличия тази вечер ще бъдат връчени и на победителите в състезанието за рисунка, допълва Мая Лунголова. "Тази състезателна основа е много положителна. Всички ще получат награди и по една книжка, която сме купили от Музея. С тази разходка те почувстваха Левски по-близо до себе си" - казва тя. 

Екскурзоводката в карловския музей Пламена Москова е щастлива, че срещите с български деца, пръснати из целия свят са успели да ги развълнуват. По думите й, онлайн беседите ще продължат, защото има още много заявки от неделни училища в целия свят. А с тези, с които вече са се срещнали, желанието им е да го направят пак. А у единайсетокласничката Мария Иванова онлайн беседата провокира и желанието да дойде в родния град на Левски Карлово: "Това ще ми даде радост, щастие, ще усетя България като майка", казва момичето.

По света има над 230 български неделни училища. На всеки от континентите има поне по едно, което носи името на Апостола на българската свобода.  

Чуйте репортажа по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18