Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвам, че каузата на Левски има своите последователи днес

Помним ли написаното  през 1871 г. от Апостола: „Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме“ , тефтерчето, броят на маслините, четирите въпросителни ? И само цитати ли са, вече, или са пред нас ????

В деня, когато отбелязваме 148-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата, разговор с 10-класничката Ева-Йоана Стаматова от Образцова математическата гимназия „Акад. Кирил Попов”- Пловдив. Тя участва в национални конкурси и печели награди.

Нейно ще бъде словото на поклонението пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунрджика.

Ученичката сподели в интервю за Радио Пловдив: "Аз изпитвам преклонение пред Левски, той е истински вдъхновител и пример на подражание. Той е муза за едно от есетата ми, учихме одата "Левски" на Вазов, и затова написах наистина нещо красиво. Днес ще произнеся словото, без да го чета, защото всичко, което съм написала го нося в сърцето си."

"Вярвам, че каузата на Левски има своите последователи днес", каза Ева-Йоана Стаматова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00