Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерно: романът "Островът в небето" от Антон Борисов

Една от последните книги на издателство Жанет 45 е романът " Островът в небето" от Антон Борисов. 

Той е роден през 1995 г.  Четири години живее в Берлин, където завършва като бакалавър по психология в Свободния университет. Работи като научен асистент в Хумболтовия университет. Магистърската си степен по психология на развитието и психопатология получава в лондонския King’s College. В края на януари  се завърна  в България, както казва той - окончателно.  Предстои да излязат две негови научни публикации в сферата на аутизма и проблемите в детското развитие.

Дебютният роман на Антон Борисов „Селото на самодивата“, излязъл 2017г.,  също издание на пловдивското издателство,  бе изчерпан за няколко месеца. „Островът в небето“, публикуван през 2021 г., е неговия втори роман с оформление на  Димитър Келбечев.

Реших да се завърна в България, защото, докато живеех във Великобритания, непрекъснато си мислех за България и за това, което се случва тук, каза Борисов в интервю за Радио Пловдив. Брекзит и Ковид 19 също са допринесли за това, но и без тях, той пак би се завърнал. 

В романа хора от целия континет идват на тълпи и първото, за кето се изкупват билетите е за неонов цирк в края на оживения булевард, което е един от кодовете в романа.

 Островът е разделен на Изток и Запад, има модерни хотели и развлечения, с визия на екстериора като на затвор, а отвътре с развлечения, които не водят до смисъл и развитие. Но също и музей, и не само музей, с войводи и самодиви от прастари времена, които въстават срещу туристите, в същото време изчезването на деца продължава..".и разбираш какво е   целият свят да  ти крещи отляво и от дясно, да ти нарежда какъв трябва да бъдеш, без да можеш да му се опълчиш". 

Както казва главната героиня Ния: " Може би човекът все пак е остров в небето, реещ се уж свободно над мъглата, а всъщност вкопан дълбоко в земята. Дол в ада, от който няма как да се измъкнеш. Не и сам."

Антон Борисов: Има и оптимизъм, и изход има, но това зависи от всеки един от нас. И с общи усилия да се измъкнем от ямата, от земята...

Георги Лозанов: "В "Островът в небето", Ния, млада адвокатка, не харесва тълпите и не може да си обясни защо Островът е толкова популярна дестинация. Налага се да го посети служебно, заедно с брат си Емил, и двамата да разрешат мистерия с отвлечени деца, но вместо това се захласват по удоволствията, които курортът предлага. Заобиколени от изкушения и опиянени от вниманието, което получават, те започват да търсят себе си и това все повече ги отдалечава един от друг.

"Островът в небето" е разкошен нов курорт, към който се стичат туристи от целия континент. Пълен е с изискани ресторанти и хотели, басейни и клубове, до които отвеждат приятно подрънкващи рикши. Най-нашумялата атракция, издигната в дъното на зрелищен търговски булевард, е огромен неонов цирк, билетите за който винаги са разпродадени. 

Основното усещане в „Островът в небето“ е за всеобщо безразличие. Това е роман за отчуждението от света, за невъзможността да се впишеш в него, освен ако не приспиш съвестта си."

Интервюто с Антон Борисов е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31