Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиерно: романът "Островът в небето" от Антон Борисов

Една от последните книги на издателство Жанет 45 е романът " Островът в небето" от Антон Борисов. 

Той е роден през 1995 г.  Четири години живее в Берлин, където завършва като бакалавър по психология в Свободния университет. Работи като научен асистент в Хумболтовия университет. Магистърската си степен по психология на развитието и психопатология получава в лондонския King’s College. В края на януари  се завърна  в България, както казва той - окончателно.  Предстои да излязат две негови научни публикации в сферата на аутизма и проблемите в детското развитие.

Дебютният роман на Антон Борисов „Селото на самодивата“, излязъл 2017г.,  също издание на пловдивското издателство,  бе изчерпан за няколко месеца. „Островът в небето“, публикуван през 2021 г., е неговия втори роман с оформление на  Димитър Келбечев.

Реших да се завърна в България, защото, докато живеех във Великобритания, непрекъснато си мислех за България и за това, което се случва тук, каза Борисов в интервю за Радио Пловдив. Брекзит и Ковид 19 също са допринесли за това, но и без тях, той пак би се завърнал. 

В романа хора от целия континет идват на тълпи и първото, за кето се изкупват билетите е за неонов цирк в края на оживения булевард, което е един от кодовете в романа.

 Островът е разделен на Изток и Запад, има модерни хотели и развлечения, с визия на екстериора като на затвор, а отвътре с развлечения, които не водят до смисъл и развитие. Но също и музей, и не само музей, с войводи и самодиви от прастари времена, които въстават срещу туристите, в същото време изчезването на деца продължава..".и разбираш какво е   целият свят да  ти крещи отляво и от дясно, да ти нарежда какъв трябва да бъдеш, без да можеш да му се опълчиш". 

Както казва главната героиня Ния: " Може би човекът все пак е остров в небето, реещ се уж свободно над мъглата, а всъщност вкопан дълбоко в земята. Дол в ада, от който няма как да се измъкнеш. Не и сам."

Антон Борисов: Има и оптимизъм, и изход има, но това зависи от всеки един от нас. И с общи усилия да се измъкнем от ямата, от земята...

Георги Лозанов: "В "Островът в небето", Ния, млада адвокатка, не харесва тълпите и не може да си обясни защо Островът е толкова популярна дестинация. Налага се да го посети служебно, заедно с брат си Емил, и двамата да разрешат мистерия с отвлечени деца, но вместо това се захласват по удоволствията, които курортът предлага. Заобиколени от изкушения и опиянени от вниманието, което получават, те започват да търсят себе си и това все повече ги отдалечава един от друг.

"Островът в небето" е разкошен нов курорт, към който се стичат туристи от целия континент. Пълен е с изискани ресторанти и хотели, басейни и клубове, до които отвеждат приятно подрънкващи рикши. Най-нашумялата атракция, издигната в дъното на зрелищен търговски булевард, е огромен неонов цирк, билетите за който винаги са разпродадени. 

Основното усещане в „Островът в небето“ е за всеобщо безразличие. Това е роман за отчуждението от света, за невъзможността да се впишеш в него, освен ако не приспиш съвестта си."

Интервюто с Антон Борисов е в звуковия файл. Още от категорията

Пловдивската опера ще има дом, но няма да е скоро

В най-скоро време Община Пловдив, Министерството на културата и фондацията „Дом за пловдивската опера“ ще подпишат 3-странен меморандум за изграждане на операта. В него подробно ще бъдат описани стъпките за осъществяването на проекта и да се намери терен, за да има Пловдив достойна опера. Това заяви кметът Здравко Димитров след среща със..

публикувано на 18.10.21 в 15:56

Галерия “Артистика“ с тройна изложба

Галерия „Артистика“, в Пловдив, представя изложба скулптура и живопис на Сейфетин Шекеров - СЕФО, Марин Подмолов и Надежда Шекерова. Откриването на изложбата е този четвъртък, от 18.30 часа. Скулпторът Сейфетин Шекеров – СЕФО има близо 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, и много други участия. Автор е на четириметровата..

обновено на 18.10.21 в 15:35

Откриват изложбата "Цветове в звуци"

Велислава Пежгорска – музикан по образование и професия, и художник по призвание, открива поредната си самостоятелна изложба, в Денят на художника. Картините на талантливата пловдивчанка ще бъдат подредени във  Военен клуб Пловдив. Откриването на изложбата е с начален час 16.  Велислава Пежгорска завършва  АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев"със..

публикувано на 18.10.21 в 14:45
Виктория Бисерова

Кампания търси съвременни будители сред учениците

Асоциация „Българска книга“ стартира кампания, която призовава учениците да се превърнат в съвременни будители. Тя е озаглавена „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!“ и е подкрепена от Министерството на образованието и науката.Целта е децата да се превърнат в добротворци. „Всяко дете, когато желае, може да дари на училището..

публикувано на 18.10.21 в 10:56

Мария Лалева избра Пловдив за премиера на новия ѝ роман

През октомври излезе новият роман на Мария Лалева „Пасиансът на архангелите“. Авторката избра точно Пловдив за премиерата на книгата ѝ. Тя ще  е утре, на 19 октомври от 18 часа в културен център „Тракарт“.   Предстои и турне за представяне на „Пасиансът на архангелите“ и Мария Лалева из страната в Бургас, Варна, Балчик, Русе и др. Романът..

публикувано на 18.10.21 в 09:46