Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив се преклони пред подвига на Апостола на свободата

Десетки пловдивчани се стекоха пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Пловдив за да отбележат 148-мата година от гибелта му. 

Въпреки студеното време, централната алея на Бунарджика се изпълни с млади семейства с малки деца, ученици, учители, граждани и общественици, които с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски и поднесоха веднци и цветя на паметника.

"Левски е светиня за България. Той е жив за нас!", споделиха пловдивчани.

Слово за Васил Левски изнесе десетокласничката от Математическата гимназия в града Ева-Йоана Стаматова, отличена в националния проект „Народните будители и аз“.

„Днес е ден за размисъл. Ден, в който за миг да изоставим забързаното ежедневие. Да изличим от съзнанието бъртвежа на маловажните проблеми и да се огледаме наоколо. Нека да се замислим – какви щяхме да бъдем без свободата, без способността да определим себе си, без възможността да предадем миналото си като свят завет на родния си език. Ще дам един обобщен отговор – нямаше да знаем, защото никога нямаше да разберем значението на думата свобода. За нас тя щеше да бъде сън, мечта, блян. 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. Ден трагичен, но и ден в прослава. Ден, в който Левски поглежда отвъд малодушието и страха, отваря портите на вечността и показва как смъртта, в името на святата кауза е начин да се освободим от оковите на битовото съществуване. Апостолът даде пример, който всички безумни глави последваха. И благодарение на тях днес аз стоя пред вас и имам възможността да славя името на Васил Иванов Кунчев“, това каза в словото си Ева-Йоана Стаматова.

Десетокласничата подчерта, че 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. 

"Левски е най-българското начало на незабравимия пантеон на героите. Неговата саможертва вдъхновява, мотивира и се превръща във висша ценност за всеки българин. Да предпочетеш ближния, да станеш овчар на простодушното стадо, което е загубило вярната посока, да поемеш братския дълг, това в моето съзнание е висш акт на себеотрицание", каза още Ева-Йоана Стаматова.

В церемонията по традиция се включиха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, а също и членове на Общински комитет „Васил Левски” и на Комитет „Родолюбие”.


Още от категорията

Музеят в Крумово отбелязва Международния ден на авиацията

От 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката , 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“...

публикувано на 10.04.21 в 07:41

Над 2800 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 244

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата и във Варна. В Пловдив новите случаи са 244, в Пазарджик 79, а в Смолян 32 . Починали са 138 души. Хоспитализирани са 10 271 пациенти. От тях 812 са в интензивни..

публикувано на 10.04.21 в 07:30

ГС на БСП поиска незабавната оставка на Корнелия Нинова

Градският съвет на БСП в Пловдив отново поиска оставката на председателя на партията Корнелия Нинова. В отворено писмо  ръководството на партията отказва поканата за среща и анализ на резултатите от изборите на 10 април на „Позитано“ 20 в столицата. „Такава среща е безвъзвратно закъсняла, защото времето за разговор с Вас изтече“ – пише в..

публикувано на 09.04.21 в 16:33

Окончателна присъда за убиеца на Милена от Куртово Конаре

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 15-годишната присъда на Илиян Рангелов. На 28 декември 2016 г. в село Куртово Конаре мъжът уби приятелката си Милена Динова. Той е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил пострадалата, като е обявен за невинен по първоначално..

публикувано на 09.04.21 в 16:31

Ваксинираха футболистите на Локо, следващата седмица - ВМЗ-Сопот

234 са новодиагностицираните  случаи на COVID-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Според данните на Областния кризисен щаб броят на оздравелите е по-висок – за последните 24 часа са излекувани 268 души.  За изминалите 24 часа от Спешна помощ са отговорили на 231 повиквания, от тях 72 свързани с COVID-19. Хоспитализирани са 6 болни в..

публикувано на 09.04.21 в 14:41