Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се преклони пред подвига на Апостола на свободата

Десетки пловдивчани се стекоха пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Пловдив за да отбележат 148-мата година от гибелта му. 

Въпреки студеното време, централната алея на Бунарджика се изпълни с млади семейства с малки деца, ученици, учители, граждани и общественици, които с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски и поднесоха веднци и цветя на паметника.

"Левски е светиня за България. Той е жив за нас!", споделиха пловдивчани.

Слово за Васил Левски изнесе десетокласничката от Математическата гимназия в града Ева-Йоана Стаматова, отличена в националния проект „Народните будители и аз“.

„Днес е ден за размисъл. Ден, в който за миг да изоставим забързаното ежедневие. Да изличим от съзнанието бъртвежа на маловажните проблеми и да се огледаме наоколо. Нека да се замислим – какви щяхме да бъдем без свободата, без способността да определим себе си, без възможността да предадем миналото си като свят завет на родния си език. Ще дам един обобщен отговор – нямаше да знаем, защото никога нямаше да разберем значението на думата свобода. За нас тя щеше да бъде сън, мечта, блян. 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. Ден трагичен, но и ден в прослава. Ден, в който Левски поглежда отвъд малодушието и страха, отваря портите на вечността и показва как смъртта, в името на святата кауза е начин да се освободим от оковите на битовото съществуване. Апостолът даде пример, който всички безумни глави последваха. И благодарение на тях днес аз стоя пред вас и имам възможността да славя името на Васил Иванов Кунчев“, това каза в словото си Ева-Йоана Стаматова.

Десетокласничата подчерта, че 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. 

"Левски е най-българското начало на незабравимия пантеон на героите. Неговата саможертва вдъхновява, мотивира и се превръща във висша ценност за всеки българин. Да предпочетеш ближния, да станеш овчар на простодушното стадо, което е загубило вярната посока, да поемеш братския дълг, това в моето съзнание е висш акт на себеотрицание", каза още Ева-Йоана Стаматова.

В церемонията по традиция се включиха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, а също и членове на Общински комитет „Васил Левски” и на Комитет „Родолюбие”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28