Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив се преклони пред подвига на Апостола на свободата

Десетки пловдивчани се стекоха пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Пловдив за да отбележат 148-мата година от гибелта му. 

Въпреки студеното време, централната алея на Бунарджика се изпълни с млади семейства с малки деца, ученици, учители, граждани и общественици, които с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски и поднесоха веднци и цветя на паметника.

"Левски е светиня за България. Той е жив за нас!", споделиха пловдивчани.

Слово за Васил Левски изнесе десетокласничката от Математическата гимназия в града Ева-Йоана Стаматова, отличена в националния проект „Народните будители и аз“.

„Днес е ден за размисъл. Ден, в който за миг да изоставим забързаното ежедневие. Да изличим от съзнанието бъртвежа на маловажните проблеми и да се огледаме наоколо. Нека да се замислим – какви щяхме да бъдем без свободата, без способността да определим себе си, без възможността да предадем миналото си като свят завет на родния си език. Ще дам един обобщен отговор – нямаше да знаем, защото никога нямаше да разберем значението на думата свобода. За нас тя щеше да бъде сън, мечта, блян. 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. Ден трагичен, но и ден в прослава. Ден, в който Левски поглежда отвъд малодушието и страха, отваря портите на вечността и показва как смъртта, в името на святата кауза е начин да се освободим от оковите на битовото съществуване. Апостолът даде пример, който всички безумни глави последваха. И благодарение на тях днес аз стоя пред вас и имам възможността да славя името на Васил Иванов Кунчев“, това каза в словото си Ева-Йоана Стаматова.

Десетокласничата подчерта, че 19 февруари е ден на скръб, но и ден на промяна. 

"Левски е най-българското начало на незабравимия пантеон на героите. Неговата саможертва вдъхновява, мотивира и се превръща във висша ценност за всеки българин. Да предпочетеш ближния, да станеш овчар на простодушното стадо, което е загубило вярната посока, да поемеш братския дълг, това в моето съзнание е висш акт на себеотрицание", каза още Ева-Йоана Стаматова.

В церемонията по традиция се включиха представителни формирования от Пловдивския гарнизон, а също и членове на Общински комитет „Васил Левски” и на Комитет „Родолюбие”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

3-ма са обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Двама мъже и жена са заплашвали и изнудвали 46-годишна жена да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване на имотна вреда. Спрямо един от задържаните е повдигнато и обвинение за..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51