Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха оранжерия за марихуана, маскирана с копачки за биткойни

Модерна оранжерия за отглеждане и обработка на марихуана, прикрита с машини за копаене на криптовалута, разкри полицията в пазарджишкото село Калугерово. Това съобщиха Тодор Деянов, апелативен прокурор на Пловдив, и директорът на полицията в Пазарджик ст. комисар Ивайло Тишев. 

Копачките са били монтирани в стопанска постройка, наета преди 5 месеца от софийска фирма за интернет и компютърни услуги. Под това легитимно прикритие обаче е имало модерно обзаведена оранжерия за канабис.

При полицейската акция на първия етаж на сградата е била открита „ферма“ с устройства за добив на криптовалута, а впоследствие и  таен вход, замаскиран като врата – закачалка, който водел към таванското помещение. Там е била намерена изключително добре оборудвана в технологично отношение наркооранжерия за отглеждане на канабис и последваща обработка на вече готовия продукт. 

Обособени били помещения за пикиране на разсада, за отглеждане на растения в начален етап и в напреднал етап на развитие. Всичко било оборудвано със системи за контрол на температурата, влажността на въздуха, осветление, платформи за сушене, течни торове, саксии и инструменти за обработка. 

Общото количество на откритите растения в начален и напреднал стадии на развитие е близо 1 200 броя. В една от стаите са намерени чували с общо 32 кг суха листна маса от глави и съцветия, които били подготвени за дистрибуция.

Арестуван за 24 часа е управителят на фирмата, 24-годишен мъж от Свищов. 

Разкриването на оранжерията е станало напълно случайно, след като тази сутрин е подаден сигнал за пожар в помещение за копаене на биткойни.

По случая в Окръжна прокуратура – Пазарджик е образувано досъдебно производство за държане на наркотични вещества с цел разпространение и производство, както и за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа.  Управителят на фирмата ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Действията по разследването продължават.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08