Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сградата на ГДК-Пловдив ще светне в червено тази вечер

Пловдив отбелязва Световния ден за енцефалита - 22 февруари

Световен ден за енцефалита – лекарите отчитат, че има ниска информираност за това заболяване, цифри и факти, нова инициатива в Пловдив, важното научваме от проф. д-р Иван Иванов, преподавател в МУ - Пловдив и ръководител на Детска клиника на УМБАЛ "Свети Георги". Той съобщи, че след 18,30 часа тази вечер сградата на Градския дом на култура "Борис Христов" ще светне в червено, в знак на съпричанстост към инициативата в цяла Европа.

Световният ден за енцефалита (World Encephalitis Day, WED) е ден за осведоменост за това опасно заболяване, от което всички можем да бъдем засегнати пряко или косвено.

Отбелязването на този ден започва през 2014 г. по инициатива на Обществото по енцефалит във Великобритания. Той се провежда на 22 февруари всяка година и е достигнал до над 187 милиона чрез социалните медии и специалните събития. Енцефалитът е възпаление на мозъка – едно опустошително неврологично състояние. Всеки може да бъде засегнат от енцефалит, независимо от възрастта, пола или етническата принадлежност. Всяка година по света 500 000 деца и възрастни биват засегнати от него, което означава по един човек на всяка минута. Симптомите на енцефалит варират, като могат да включват грипоподобно заболяване, главоболие, сънливост, особено поведение, нарушение в речта и движенията и гърчове. Смъртността е висока. Оцелелите могат да останат с мозъчно увреждане, водещо до епилепсия, умора, когнитивни затруднения, проблеми с паметта и личността.

Има ниска информираност за това заболяване - 78% от широката общественост по света не знаят какво е енцефалит. Обществото по енцефалит във Великобритания инициира отбелязването на Световния ден за енцефалит всяка година и приканва хората да изразят подкрепата си, като носят червено като част от кампанията #Red4Wed.

Надяваме се, че кампанията ще играе водеща роля в мисията за повишаване на глобалната информираност за енцефалита и следователно за спасяване на човешки животи и изграждане на по-добро бъдеще, пишат от Медицинския университет в Пловдив.

Още от категорията

Мантрата „процедура на инженеринг“ е грешна!

„ Лично аз съм много голям противник на тази мантра, която беше наложена по времето на кмета Иван Тотев – всичко да е на инженеринг. Нормалната процедура е най-напред да се направи проект. Когато имаш проект, можеш да влияеш на всички процеси. Когато заложиш на инженеринг, всичко зависи от фирмата, спечелила поръчката. А като спечелят..

публикувано на 10.05.21 в 15:52
Цветозар Томов

Най-важната задача пред ЦИК е да няма закъснения в графика

„Най-важното на старта на работата на новата комисия е да не допусне закъснения в графика, по който трябва да се вземат принципните решения, свързани с организацията на кампанията. Първите от тях трябва да бъдат взети още на 14 май. Ако всичко тръгне по график, би трябвало да не е от кой знае какво значение това, че частично е сменен състава на..

публикувано на 10.05.21 в 12:21
Калоян Методиев

Мнозинството от избирателите ще поискат стабилност след изборите

„След 11 юли мнозинството от избирателите ще поискат някаква форма на стабилност, защото това е целта на едно управление, на политиката – да решава проблеми, да създава някаква среда на сигурност и на развитие. А сме свидетели точно на обратното в момента – на процес на разместване на пластовете“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 10.05.21 в 11:49
Петко Георгиев

Орязването на бюджета на БНР е пълно безобразие

Журналистът Петко Георгиев коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив орязаното финансиране на БНР с близо 1 милион лева и политическата ситуация у нас. „Това е пълно безобразие. И поредното доказателство, че правителството / и не е първото такова/, което дава пари само за медиите, които смята за послушни. След като се раздадоха..

публикувано на 10.05.21 в 10:59

УНИЦЕФ подкрепя невербалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51