Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всичко може да се очаква в българската политика

Партиите казват, че няма да се коалират с никого, но коалиция ще бъде съставена

Снимка: БГНЕС

ЦИК регистрира 31 партии и коалиции, повечето с готовност за кампанията, от 5-ти март. Какви са прогнозите, кои са новите въпроси, за лидери и програми, разговор с политолога доц. Борис Попиванов. 

Той каза, че изненади този път няма в регистрираните партии. "Като цяло у нас във всяка кампания се появява изцяло нов политически субект, или пък екзотични коалиции, но този път участниците са предвидими и прогнозирани от няколко месеца", допълни политологът. По думите му, това ще бъде отново сблъсък между ГЕРБ и БСП, и още три - четири политически сили, които се очаква да преодолеят бариерата.

Социологическите проучвания: "Много е трудно да се прогнозира днес, даже в края на кампанията ще е трудно за прогнози, защото на тези избори ще се изправим пред една изключително труда за прогнозиране избирателна активност. Това се дължи на пандемията от Ковид-19, което е възможно да доведе до нетрадиционно ниска активност. Има опасения и, че самият изборен процес може да бъде опорочен."

"Мерките, които се възприемат в епидемията от коронавируса са ден за ден, и ние започваме да свикваме, че никакво стратегически мислене не е възможно", допълни доц. Попиванов. Той смята, че дори не е важно дали вярваме на партиите, а се наблюдава процес на спиране на интереса към това - какво те ще ни кажат за четири години напред. 

"Ако имаме много ниска избирателна активност, то следващото правителство, който и да го състави, ще тръгне с изключително ниска легитимност, и ще се сблъска с проблема, как изобщо да управлява", каза политологът. 

Още от категорията

ДБ регистрира листите си в Пловдив-град и областта

"Демократична България" регистрира кандидат- депутатските си листи в Пловдив - град и Пловдив област.  Водач за града е лидерът на "Да, България!" и съпредседател на “Демократична България”  Христо Иванов , който оглавява и листата в 25 МИР София, а начело на областта е военният експерт Велизар Шаламанов . Шаламанов е бивш заместник-министър на..

обновено на 02.03.21 в 13:59

Без Нинова и проф. Христов БСП регистрира листата в Пловдив

БСП в Пловдив регистрира листата си с кандидат-депутати в 16-та РИК при отсъствието на водача Корнелия Нинова и на втория след нея проф. Иво Христов.  "Г-жа Нинова предпочете да присъства при регистрацията на листата в София-град, където също е начело, а това съвпадна по време с регистрацията тук", обясни пред Радио Пловдив координаторът..

публикувано на 02.03.21 в 12:10

"Атака" регистрира кандидатските си листи в Пловдив

Общинският председател на "Атака" в Пловдив Димитър Керин, внесе в РИК 16 Пловдив-град и РИК 17 Пловдив-област документите за регистрация на кандидатските листи на партията за народни представители.  Водач в Пловдив е народният представител Павел Шопов, следван от зам.- областният управител Димитър Керин, адвокат Даниела Кинова, Михаил Казанджиев –..

публикувано на 02.03.21 в 10:51
Иво Инджов

ГЕРБ стои най-добре в Пловдив за предстоящите избори

От четиригодишно, депутатското време се скъси  до месец. И се превърна в кандидатдепутатско. И всички вкупом се превърнаха в бегачи на кратки разстояния, за които  остава  само месец до изборния ден.  С нови герои - според социолозите с поне две сигурни нови формации в Народното събрание и с леки корекции при познатите нови/стари партийни дами и..

публикувано на 02.03.21 в 09:36

Радио Пловдив кани участници в ПИ за изборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 4 април 2021 г., за подписване на споразумението за реда и условията за отразяване на предизборната кампания в програмите на БНР.  На 25 февруари, 26 февруари и на 1 март, от 10.00 до 17.00 часа, ви очакваме в..

обновено на 01.03.21 в 15:40