Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРЕДИ ИЗБОРА

Участието във властта е "в името на какво", а не "с кого"

"Страната се намира в условия на институционален разпад и хаос", заяви пред Радио Пловдив председателят на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов

"Ние сме на последно място в ЕС по ваксинации, помощите не достигнаха до бизнеса, а даже някои фирми вече зпаочнаха да ги връщат. Започването на масовите ваксинации доведе до пълен хаос, защото както ни обясняваха, че няма желаещи, така изведнъж се образуваха огромни опашки"  това бяха част от примерите, които Иванов даде в интервюто.

"Дори ние от Демократична България, които сме върли децентралисти смятаме, че криза като тази с пандемията, която е най-тежката в близките 50 години, трябва да се управлява централно. Но това е невъзможно, защото властта е некомпетентна и корумпирана." 

"ДБ е извънпарламентарна опозиция и откакто сме такава, в целия настоящ парламент сме осветлявали редица проблеми. Като тръгнем от Росенец, през т.нар. Турски поток, през предложението за реформата на деветимата заместник - кметове на Пловдив и до това, че се излъчват сесиите на общинския съвет вече онлайн". 

Иванов отбеляза: "Ние постоянно търсим връзка с избирателите и българските граждани, извън избирателния сезон. 

Освен съдебната система спешно трябва да се промени - децентрализация на публичните финанси. Централната власт трябва да бъде отслабена, да спрат да се раздават пари през прозореца на един джип, това трябва да се свършва чрез закона, чрез желанието на гражданите."

Йордан Иванов смята, че важни положения за политиките на ДБ са електронизиране на процесите в държавата и създаването на меритократична демокрация, както "върховенство на закона, радикалната модернизация и рестартирането на регулаторите, защото те в момента са средства за контрол и действат напълно зависимо". 

"Ние няма да участваме в управление с мандат на ГЕРБ, БСП И ДПС", 
категоричен е Иванов. 

"Но въпросът “с кого” е предхождан от въпроса “в името на какво”, защото ние нямаме нищо против тогава когато останалите парламентарни групи решат да ни подкрепят за съдебна реформа - те да го сторят, нека тогава партиите излязат и кажат дали ще ни подкрепят и за реформа на прокуратурата. Ако те подкрепят такава реформа, ние не можем да не търсим широко мнозинство. "

"Ние призоваваме българските граждани да гласуват за тези, които не са ги лъгали." 

Йордан Иванов каза, че има уверение от ДСБ, че Христо Иванов ще бъде водач на листата в Пловдив "от там насетне са важни лицата, които ние ще покажем след седмица и политиките, които ще защитаваме" завърши Иванов.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01