Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред всяка СИК ще мерят температурата на избирателите

| обновено на 22.02.21 в 16:15

Избирателните комисии от областта ще използват по две панаирни палати на предстоящите избори. Предстои да бъде установен реда за ваксинирането на членовете на СИК, както и мерките, при които карантираните ще гласуват. Това стана ясно от брифинга даден от председателя на 16-та районна избирателна комисия Илиян Иванов и заместник-директора на РЗИ Аргир Аргиров. 

Служителите на 16-та и 17-та районна избирателна комисия ще разполагат с по-широки помещения и ще действат при по-строги правила, за да може да се спазват противоепидемичните мерки по време на броенето на бюлетините. Освен това се предвижда и по-голямо разстояние в автобусите, които ще транспортират секционните комисии и бюлетините. 

Това не би трябвало да доведе до забавяване в броенето, заяви председателят на 16-РИК Илиян Иванов. 

По-високо заплащане ще получат членовете на СИК, като за председателите са предвидени 105 лв, за заместниците и секретарите 95лв, а за самите членове 80лв.  Тази сума ще е с 50% повече, тъй като изборите се провеждат в условия на извънредна епидемична обстановка. По 15лв ще бъдат дадени за подреждането на секциите, 20 лв допълнително ще получи всеки, който работи в секция, предлагаща машинно гласуване, а членовете, които отговарят за представяне на протоколите пред РИК ще получат допълнително 30 лв. 

Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии предстои да започне, като то ще бъде направено с ваксината на Пфайзер. Все още не е ясно къде точно ще се извършват имунизациите. 


Заместник директорът на пловдивското РЗИ от своя страна съобщи, че на входовете на избирателните секции ще се мери темпратурата на всеки гражданин и че все още няма установена процедура за гласуване на карантиранираните. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01