Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джипитата в Смолян ще получат ваксините до края на деня от РЗИ


Д-р Снежана Бакърова е общопрактикуващ лекар в село Смилян. Освен 2000-те пациенти в селото, тя се грижи за населението на още 30 села и махали в района. Д-р Бакърова е и председател на общопрактикуващите лекари в Смолян.

В интервю за Радио Пловдив тя декларира, че всички джипита в Родопите са готови да се включат в масовата ваксинация и увери, че ваксини в РЗИ има. Всички сме дали заявки по предварително изготвени списъци, направени предишната седмица и днес до 19,30 се очаква да получим обещаните ваксини от Здравната инспекция. 

70 души от пациентската листа на д-р Бакърова са се записали за ваксиниране като организацията изисква поставяне на първа игла на поне 10 души, за да се използва флакона. "Ние сме на етап дооформяне на списъците и организация по отношение на тази имунизация", обясни тя. 

40 от пациентите, пожелали имунизация са над 65 години, а останалите 30 - под тази възраст. Всички те са мобилни и ще дойдат в кабинета й за поставянето на ваксината. 

"Записалите се разбират, че ваксините нямат алтернатива в битката срещу Ковид-19", каза д-р Бакърова и добави, че  хората на този етап са малко пообъркани относно ваксините, други изчакват, трети са се ваксинирали, тъй като са част от целевите групи, други са преболедували, а останалите желаят определен тип ваксина, която в момента не е налична.

На практика от утре лекарката ще се свързва с пациентите си, за да ги подготвя и най- късно другата седмица ще направи така, че да ваксинира поне 10 души, най- вероятно в деня за имунизации - четвъртък. 

Над 40 души които са над 65 години, останалите под 65 години. Всички в пациентската листа са мобилни, така че няма да се наложи да се ходи по махали, а ще дойдат в съответния ден и час.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29