Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С това темпо за 400 дни ще се ваксинират две трети от българите


"На практика гражданите оттук нататък много рядко ще имат възможност за избор на ваксина, чак докато не минат голяма част от желаещите ваксинация и останат по-малък брой хора", коментира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

От друга страна, по думите му, и трите ваксини които се поставят в момента в страната, са генетични. „С други думи, няма база, върху която хората в момента да търсят доказани различия, по които да избират“, добави Чорбанов.

„Тепърва ще излизат експериментални данни, чисто клинични, върху които ще може да бъде направен анализ на качествата на ваксините. За първи път обаче, частично ще се съглася със здравния министър, защото в много от държавите на практика няма никакъв избор, те внасят само един тип ваксина и там такъв дебат за избор няма по дефиниция“. Така проф. Чорбанов коментира думите на здравния министър Костадин Ангелов, че само в България тече спор за най-добрата ваксина и че правилното решение по избора могат да вземат само лекарите.

Коментирайки хора на ваксинацията срещу коронавирус, професор Чорбанов смята, че възникват три въпроса: дали ще има винаги такова количество ваксини, че да може да се поддържа това темпо, дали системата ще издържи на такъв непрекъснат ритъм на имунизации, както и дали постоянно ще има достатъчно желаещи да си поставят ваксина.

"Трябва да има по 10 000 ваксинирани на ден, за да можем за 400 дни да ваксинираме две трети от населението

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12