Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С това темпо за 400 дни ще се ваксинират две трети от българите


"На практика гражданите оттук нататък много рядко ще имат възможност за избор на ваксина, чак докато не минат голяма част от желаещите ваксинация и останат по-малък брой хора", коментира проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

От друга страна, по думите му, и трите ваксини които се поставят в момента в страната, са генетични. „С други думи, няма база, върху която хората в момента да търсят доказани различия, по които да избират“, добави Чорбанов.

„Тепърва ще излизат експериментални данни, чисто клинични, върху които ще може да бъде направен анализ на качествата на ваксините. За първи път обаче, частично ще се съглася със здравния министър, защото в много от държавите на практика няма никакъв избор, те внасят само един тип ваксина и там такъв дебат за избор няма по дефиниция“. Така проф. Чорбанов коментира думите на здравния министър Костадин Ангелов, че само в България тече спор за най-добрата ваксина и че правилното решение по избора могат да вземат само лекарите.

Коментирайки хора на ваксинацията срещу коронавирус, професор Чорбанов смята, че възникват три въпроса: дали ще има винаги такова количество ваксини, че да може да се поддържа това темпо, дали системата ще издържи на такъв непрекъснат ритъм на имунизации, както и дали постоянно ще има достатъчно желаещи да си поставят ваксина.

"Трябва да има по 10 000 ваксинирани на ден, за да можем за 400 дни да ваксинираме две трети от населението

Още от категорията

Музеите искат увеличаване на държавната субсидия

"Тази година празникът преминава под „Бъдещето на музеите – да се възстановят  и да се преоткрият“, заяви Борис Хаджийски – директор на Историческия музей в Пазарджик и председател на Сдружение български музеи по повод Международния ден на музеите 18 май. Той уточни, че  заради пандемията и  невъзможността да се приемат посетители както през..

публикувано на 18.05.21 в 16:47
Зам.-министър Иван Демерджиев при представянето на екипа на служебното министерство на правосъдието

До края на май ще има резултати от проверките в правосъдието

Служебният министър на  правосъдието проф. Янаки Стоилов представи пред журналисти екипа си и приоритетите в сектор правосъдие на служебния кабинет.  Заместник-министрите са двама -  Мария Павлова и Иван Демерджиев.  Мария Павлова е  следовател в НСС и предишен служебен правосъден министър. Иван Демерджиев е досегашен председател на..

публикувано на 18.05.21 в 16:27

Досега имаше политическо нежелание да се провери ББР

"За хората, които следят темата за Българската банка за развитие (ББР), не са новина разкритията, които направи служебният министър на икономиката. Все пак заслужава поздравления министър Кирил Петков, че обърна внимание на тези изключително важни данни и факти, които се намират лесно в журналистически разследвания".  Така разследващият журналист..

обновено на 18.05.21 в 13:59
Доц. д-р Любомир Киров

Скоро ще разберем дали новият ред за ваксиниране е по- добър

От днес със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров приоритет за ваксиниране от понеделник до четвъртък вече ще имат хората над 60 години и хронично болните. Доц. д-р Любомир Киров, който ръководи Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас, коментира новата ситуация в предаването "Точно днес" така:​ "Мисля, че това  е опит..

обновено на 18.05.21 в 13:58

Силното напрежение пред избори заглушава смисления дебат

Демокрацията и изборите с скъпо нещо, но нямаме друг избор, освен избори, които да доведат да стабино управление, каза в прадаването "Точно днес" политологът Даниел Стефанов. Експертът по изборини системи коментира план-  сметката, която служебнто провителство представи. Вотът на 11 юли ще струва поне 57 милиона лева. Сумата ще се увеличи с парите,..

публикувано на 18.05.21 в 11:13