Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паркоместата и таксиметровите такси - отново в центъра на общинската сесия

| обновено на 23.02.21 в 09:31

Общинският съвет в Пловдив ще гласува измененията на две общински наредби – за реда за наемане на паркоместа пред жилищните сгради и за намаляване таксите за таскиметрова дейност. И за двете точки не остана време да бъдат разгледани на сесията на местния парламент преди седмица, затова са в днешния дневен ред на съветниците.

Обновената наредба за паркоместата в Пловдив предвижда те да се разпределят с конкурс с явно наддаване и такса не по - ниска от 20 лева на месец, а не както досега чрез жребий между кандидатите. Изменението в наредбата предвижда още желаещите участници за паркомястото да се оценяват от комисия, сформирана със заповед на кмета на съответния район. На едно жилище ще се полага едно паркомясто и то ще се ползва за срок до 5 години.До изменението на регламента  се стигна след като по жалба на бившия кмет на града Славчо Атанасов Върховният административен съд отмени действащата процедура.

Измененията в наредбата за извършване на таксиметрова дейност в Пловдив предвиждат превозвачите да плащат такса от 80 лева, вместо досегашните 100 лева. За промяна в обстоятелствата на удостоверенията за регистрация ще се плащат 50 лева, а за промяна в списъците на водачите и автомобилите таксата ще е 5 лева за всеки водач или автомобил. Издаването на дубликат на регистрационно удостоверение за таксиметров превоз ще струва 20 лева. Предвижда се разликата между разходите и размерите на таксите да се поеме от бюджета на община Пловдив.

В дневния ред на съветниците е и освобождаването на ползвателите на общински терени от такси за сервиране на открито. Предложението на кмета Здравко Димитров за преференция към търговците за периода 1 – 28 февруари е заради извънредните мерки във връзка с пандемията. Наемателите, вече платили таксата, ще я ползват за времето, когато заведенията бъдат отворени.

Местният парламент ще приеме и нов правилник за дейността на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Точките за разглеждане в днешната общинска са 18.


Още от категорията

150 нови случая на COVID-19 в Пловдив за последното денонощие

1681 са новите случаи на коронавирус при направени 13 697 теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  Положителните проби са 12,3 процента от всички изследвани. Най-много инфектирани са открити в столицата - 499 души. Област Пловдив е на второ място със 150 новозаразени. В Пазарджик..

обновено на 27.02.21 в 08:42

Подарък за семействата при посещение на Историческия музей

Всяко семейство, което посети Регионален исторически музей - Пловдив през уикендa ще получи подарък – книга. През тази събота и неделя Регионален исторически музей – Пловдив отново ще работи с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” от 9.00 до 17.00 часа. Новото е,..

публикувано на 27.02.21 в 08:36

РИК-Пловдив назначава секционните комисии в града

Днес е крайният срок, в който ЦИК регистрира за участие в изборите партия или коалиции в случаите, когато съдът е отменил решението за отказ за регистрацията им.  В рамките на днешния ден изтича и срокът, в който ЦИК трябва да извърши промени в състава на регистрирана коалиция при излизане от състава й на партия, както и при включване на нови..

обновено на 27.02.21 в 08:32

МУ-Пловдив провежда виртуално Деня на кандидат-студента

Виртуална среща с кандидат-студенти организира  от 11 часа  Медицинският университет в Пловдив. Противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на КОВИД-19, налагат тази година Деня на кандидат-студента да се проведе онлайн.  По традиция събитието събира в Аудиторния комплекс стотици желаещи да учат във висшето училище. Днес срещата с..

публикувано на 27.02.21 в 08:32

Ново свлачище блокира пътя след Нареченски бани

Ново свлачище рухна на пътя   от Асеновград към Нареченски бани надвечер.  Срутището е малко след Нареченски бани.  Очаква се почистваща техника, а екипи на полицията регулират движението в участъка, което се осъществява само в едната лента. Затруднението за шофьорите е по пътя в посока Смолян. 

публикувано на 26.02.21 в 19:35