Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркоместата и таксиметровите такси - отново в центъра на общинската сесия

| обновено на 23.02.21 в 09:31

Общинският съвет в Пловдив ще гласува измененията на две общински наредби – за реда за наемане на паркоместа пред жилищните сгради и за намаляване таксите за таскиметрова дейност. И за двете точки не остана време да бъдат разгледани на сесията на местния парламент преди седмица, затова са в днешния дневен ред на съветниците.

Обновената наредба за паркоместата в Пловдив предвижда те да се разпределят с конкурс с явно наддаване и такса не по - ниска от 20 лева на месец, а не както досега чрез жребий между кандидатите. Изменението в наредбата предвижда още желаещите участници за паркомястото да се оценяват от комисия, сформирана със заповед на кмета на съответния район. На едно жилище ще се полага едно паркомясто и то ще се ползва за срок до 5 години.До изменението на регламента  се стигна след като по жалба на бившия кмет на града Славчо Атанасов Върховният административен съд отмени действащата процедура.

Измененията в наредбата за извършване на таксиметрова дейност в Пловдив предвиждат превозвачите да плащат такса от 80 лева, вместо досегашните 100 лева. За промяна в обстоятелствата на удостоверенията за регистрация ще се плащат 50 лева, а за промяна в списъците на водачите и автомобилите таксата ще е 5 лева за всеки водач или автомобил. Издаването на дубликат на регистрационно удостоверение за таксиметров превоз ще струва 20 лева. Предвижда се разликата между разходите и размерите на таксите да се поеме от бюджета на община Пловдив.

В дневния ред на съветниците е и освобождаването на ползвателите на общински терени от такси за сервиране на открито. Предложението на кмета Здравко Димитров за преференция към търговците за периода 1 – 28 февруари е заради извънредните мерки във връзка с пандемията. Наемателите, вече платили таксата, ще я ползват за времето, когато заведенията бъдат отворени.

Местният парламент ще приеме и нов правилник за дейността на Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Точките за разглеждане в днешната общинска са 18.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив. По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Нов превозвач поема автобусния превоз до Марково и Храбрино

Нов превозвач от квотата на Община Пловдив поема автобусните линии до селата Марково и Храбрино.   От днес маршрутните разписания ще се изпълняват от „Едитурс 99” ЕООД. Това става след сключените от общината  договори за превоз на пътници по автобусни линии от областната и републиканска транспортна схема.  Много от превозвачите и занапред ще..

публикувано на 18.07.24 в 08:58

Съветниците обсъждат паркинга пред частната болница в "Западен"

Общинският съвет ще решава дали да прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.   Предложението е на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева, като с него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година, сключен между Община..

публикувано на 18.07.24 в 07:39

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18