Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Калояново се готви за избори и Великден

Прогнозата е за трудна организация на вота

| обновено на 23.02.21 в 11:20
7
В библиотеката в католическото село Житница говорим за избори и Великден
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Трудни избори

Трудни избори откъм подготовка очакват ангажираните в изборната администрация на община Калояново. Това признаха пред Радио Пловдив формално и неформално представители на партии и коалиции, участници в парламентарния вот на 4 април.

Заместник кметът Пламен Николов коментира: „Имам много сериозни притеснения, тенденцията е много обезпокоителна. Не се съмнявам, че в близко бъдеще изборите ще са почти невъзможни, защото няма толкова грамотни хора, които да изведат един безпристрастен, точен процес.“

Пламен Николов е от НФСБ, които в изборната администрация участват във формата от предишния вот - като коалиция "Обединени патриоти" заедно с Атака и ВМРО. Тя има 20 места , от които 7 са за секционно ръководство и 13 като членове.

„Ще ни се наложи да потърсим членове от други градове, защото колкото и странно да звучи, датата не е подходяща – една значителна част от населението тук е от католическото вероизпедание и хората нормално празнуват най-големия си християнски празник.“ 

Секретарят на община Калояново Павел Павлов, натоварен с организацията на изборите, също признава, че в неформални разговори представителите на политическите партии и коалиции споделят за отлив на участници в избирателните комисии.

„Има определни настроения и откъслечни фрази изпуснати, но предвид доброто заплащане, което вероятно ще научат и знаят, че ще бъде – аз предполагам, че в някои населени места – някои жители от Дуванлии и Житница – ще намерят начин политическите сили от други населени места да намерят членове и представители. Смятам, че ще бъдат попълнени комисиите“.

Проблем с дезинфекцията и противоепидемичните мерки няма да има, допълва Павел Павлов, но прогнозира трудности при организацията на подвижната секция. „Карантинирани и болни всеки ден се спускат от РЗИ. Към този момент са около 10-15, в последните дни средно. Надявам се да са по-малко до изборите. Дори много е възможно да няма подадени заявления и тази подвижна секция да не тръгне. Защото през годините досега при нас не е сформирана подвижна секция за трудноподвижни и инвалиди и сега ще бъде за нас едно предизвикателство, с което смятам, че ще се справим“.

Католическото село Житница

В община Калояново се очакват около 12 машини за вота. Те ще са разположени в секциите с над 350 човека избиратели. В село Житница кметът Иван Бараков очаква две машини.  „Ще ни бъдат достатъчни – за двете секции по една. Няма да имаме проблем с хигиената и дезинфекцията, всичко ще е на ниво. Подготвени сме за избори. Очаквам който желае, да направи своя избор, нищо, че е Великден“. 

Житница е едно от двете села с католическо население в община Калояново. Отец Борис от местния храм разказва, че хората вече се готвят за Възкресение: „Започнаха постите за нас католиците миналата сряда. За нас това е важно време. И мисля, че го започнахме добре при положение, че ограниченията тази година не са толкова големи и позволяват на хората да идват на църква. Аз не мисля, че на повечето миряни изборите ще попречат да дойдат на богослуженията. Може би на хората, които работят в секциите, но на повечето хора не мисля, че ще попречи.“

За съвпадането на вота с Великден говоря и с две жителки на Житница, които носят едно и също име – Анна. Анна Болена на други избори е била член на СИК. Сега не. „ Мисля, че ние на тази възраст не трябва да участваме, трябва по-младите, до 75 години да участват. Аз ще отида да гласувам. На мен не ми пречи. Точно празник, хората са празнично настроени, нищо няма да попречи“.

За Анна Митова съвпадението също не е пречка и  тя казва, че ще отиде и в черквата, и  до изборната урна. За нея акцентът, когато се говори за вот за парламент, е другаде: „Депутатите дойдат, направят едно събрание, докарат една певица и айде, дотук. Обещаят, че ще дойдат да докладват какво са променили – нямам спомен, простете – да е дошъл и да се е отчел пред народа.“

Друг от съвпадението на датите е акцентът и за Франциска, която гласува за първи път за НС. „Може би не точно посланието, а какво предлага като неща, които ще развива през мандата си съответната партия – може би това бих търсила. За мен като млад човек е важно да се засегне най-вече демографския проблем“.

В библиотеката на Житница Мария Станева обобщава настроението на местните, много от които се отбиват тук, за да дискутират това, което ги вълнува: "От момента, в който бе обявена датата за изборите, казусът възникна. Абсолютно не е приятно на най-големия християнски празник да бъдат обявени избори за парламент. Но смятам, че това не трябва да е пречка хората да не отидат да гласуват. Напротив, може би е знак на такъв голям празник да имаме възможност да допринесем за позитивна промяна в нашата родина, която е толкова належаща и нужна от толкова време". 

От позицията на бибниотекар Мария Станева допълва с лично впечатление, че държавната политика в полза на читалища, библиотеки, културни политики липсва. "Много е оскъдно, много е ограничено, много е малко. Ние сме малко населени място - постигаме някои неща, събираме се, обогатяваме се. Но има нужда от култура, просвета, освен от финансова политика в полза на пенсионери и млади хора да не напускат страната. Един буден човек той вече разсъждава и действа по друг начин. И ще си упражня правото на вот." 

Изборна администрация в общината

В изборите тук ще са ангажирани общо 132-ма души в секционните комисии, 11 души общинска администрация и 14 секретари на кметства. Партиите и коалициите, участници във вота, ще трябва да предадат списъците с имената на своите представители в изборните комисии до 25 февруари. 

Чуйте и вижте репортажа в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01