Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Калояново се готви за избори и Великден

Прогнозата е за трудна организация на вота

| обновено на 23.02.21 в 11:20
7
В библиотеката в католическото село Житница говорим за избори и Великден
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Трудни избори

Трудни избори откъм подготовка очакват ангажираните в изборната администрация на община Калояново. Това признаха пред Радио Пловдив формално и неформално представители на партии и коалиции, участници в парламентарния вот на 4 април.

Заместник кметът Пламен Николов коментира: „Имам много сериозни притеснения, тенденцията е много обезпокоителна. Не се съмнявам, че в близко бъдеще изборите ще са почти невъзможни, защото няма толкова грамотни хора, които да изведат един безпристрастен, точен процес.“

Пламен Николов е от НФСБ, които в изборната администрация участват във формата от предишния вот - като коалиция "Обединени патриоти" заедно с Атака и ВМРО. Тя има 20 места , от които 7 са за секционно ръководство и 13 като членове.

„Ще ни се наложи да потърсим членове от други градове, защото колкото и странно да звучи, датата не е подходяща – една значителна част от населението тук е от католическото вероизпедание и хората нормално празнуват най-големия си християнски празник.“ 

Секретарят на община Калояново Павел Павлов, натоварен с организацията на изборите, също признава, че в неформални разговори представителите на политическите партии и коалиции споделят за отлив на участници в избирателните комисии.

„Има определни настроения и откъслечни фрази изпуснати, но предвид доброто заплащане, което вероятно ще научат и знаят, че ще бъде – аз предполагам, че в някои населени места – някои жители от Дуванлии и Житница – ще намерят начин политическите сили от други населени места да намерят членове и представители. Смятам, че ще бъдат попълнени комисиите“.

Проблем с дезинфекцията и противоепидемичните мерки няма да има, допълва Павел Павлов, но прогнозира трудности при организацията на подвижната секция. „Карантинирани и болни всеки ден се спускат от РЗИ. Към този момент са около 10-15, в последните дни средно. Надявам се да са по-малко до изборите. Дори много е възможно да няма подадени заявления и тази подвижна секция да не тръгне. Защото през годините досега при нас не е сформирана подвижна секция за трудноподвижни и инвалиди и сега ще бъде за нас едно предизвикателство, с което смятам, че ще се справим“.

Католическото село Житница

В община Калояново се очакват около 12 машини за вота. Те ще са разположени в секциите с над 350 човека избиратели. В село Житница кметът Иван Бараков очаква две машини.  „Ще ни бъдат достатъчни – за двете секции по една. Няма да имаме проблем с хигиената и дезинфекцията, всичко ще е на ниво. Подготвени сме за избори. Очаквам който желае, да направи своя избор, нищо, че е Великден“. 

Житница е едно от двете села с католическо население в община Калояново. Отец Борис от местния храм разказва, че хората вече се готвят за Възкресение: „Започнаха постите за нас католиците миналата сряда. За нас това е важно време. И мисля, че го започнахме добре при положение, че ограниченията тази година не са толкова големи и позволяват на хората да идват на църква. Аз не мисля, че на повечето миряни изборите ще попречат да дойдат на богослуженията. Може би на хората, които работят в секциите, но на повечето хора не мисля, че ще попречи.“

За съвпадането на вота с Великден говоря и с две жителки на Житница, които носят едно и също име – Анна. Анна Болена на други избори е била член на СИК. Сега не. „ Мисля, че ние на тази възраст не трябва да участваме, трябва по-младите, до 75 години да участват. Аз ще отида да гласувам. На мен не ми пречи. Точно празник, хората са празнично настроени, нищо няма да попречи“.

За Анна Митова съвпадението също не е пречка и  тя казва, че ще отиде и в черквата, и  до изборната урна. За нея акцентът, когато се говори за вот за парламент, е другаде: „Депутатите дойдат, направят едно събрание, докарат една певица и айде, дотук. Обещаят, че ще дойдат да докладват какво са променили – нямам спомен, простете – да е дошъл и да се е отчел пред народа.“

Друг от съвпадението на датите е акцентът и за Франциска, която гласува за първи път за НС. „Може би не точно посланието, а какво предлага като неща, които ще развива през мандата си съответната партия – може би това бих търсила. За мен като млад човек е важно да се засегне най-вече демографския проблем“.

В библиотеката на Житница Мария Станева обобщава настроението на местните, много от които се отбиват тук, за да дискутират това, което ги вълнува: "От момента, в който бе обявена датата за изборите, казусът възникна. Абсолютно не е приятно на най-големия християнски празник да бъдат обявени избори за парламент. Но смятам, че това не трябва да е пречка хората да не отидат да гласуват. Напротив, може би е знак на такъв голям празник да имаме възможност да допринесем за позитивна промяна в нашата родина, която е толкова належаща и нужна от толкова време". 

От позицията на бибниотекар Мария Станева допълва с лично впечатление, че държавната политика в полза на читалища, библиотеки, културни политики липсва. "Много е оскъдно, много е ограничено, много е малко. Ние сме малко населени място - постигаме някои неща, събираме се, обогатяваме се. Но има нужда от култура, просвета, освен от финансова политика в полза на пенсионери и млади хора да не напускат страната. Един буден човек той вече разсъждава и действа по друг начин. И ще си упражня правото на вот." 

Изборна администрация в общината

В изборите тук ще са ангажирани общо 132-ма души в секционните комисии, 11 души общинска администрация и 14 секретари на кметства. Партиите и коалициите, участници във вота, ще трябва да предадат списъците с имената на своите представители в изборните комисии до 25 февруари. 

Чуйте и вижте репортажа в звуковия файл.
Галерия

Още от категорията

Електронното управление ще промени България

Образование, екология и околна среда – това са важните за мен неща като водач на кандидат-депутатската листа за Пловдив на ПП „Републиканци за България“ . Това каза в предаването „Ден след ден“ доц. Христо Димитров. „Когато се колебаех, дали да се включа в проекта, важна роля изигра желанието за въвеждане на електронното управление...

публикувано на 26.02.21 в 15:55

Радио Пловдив кани участници в ПИ за изборно споразумение

Българското национално радио кани партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в парламентарните избори на 4 април 2021 г., за подписване на споразумението за реда и условията за отразяване на предизборната кампания в програмите на БНР.  На 25 февруари, 26 февруари и на 1 март, от 10.00 до 17.00 часа, ви очакваме в..

обновено на 26.02.21 в 15:38

ГЕРБ още пише програмата си, тактиката е да не правим грешки

ПП ГЕРБ не е готова с предизборната си програма, тя все още се пише. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Георги Харизанов, който е и член на ГЕРБ. "Има ясна, отчетлива и увеличаваща се разлика между ГЕРБ и втората партия според прогнозите на социолозите, и то преди предизборната кампания да е започнала. Няма нищо учудващо в тактиката..

публикувано на 26.02.21 в 08:55

Страната има нужда от управление на ДПС и от експертизата му

Депутатът от Търговище Танер Али ще води листата на ДПС в Пловдив, на второ място е общинският председател на Движението Али Байрам, който е и общински съветник. Цялата листа ще бъде обявена в понеделник, съобщи в интервю за Радио Пловдив Байрам.  Според него в Пловдив се очертава лидерска битка, което налага водачът на Движението да има..

обновено на 25.02.21 в 16:03

Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив" води листа на ВМРО

Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ и бизнесмен Владимир Кисьов ще води листата на ВМРО за Пловдив област на парламентарните избори. Той ще бъде част от гражданската квота, обяви на пресконференция председателят на партията Красимир Каракачанов, който представи част от кандидатите за депутати. Втори в Пазарджик ще бъде бившият шеф на НСС..

публикувано на 25.02.21 в 12:11