Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив освободи бизнеса до края на май от такси за маси на открито

С 40 гласа "за", без "против" и 2 "въздържали се" Общинският съвет освободи от такса до 31 май тази година наемателите на общински терени, които имат маси за сервиране на открито. Решението бе гласувано по предложение на независимия съветник Слави Георгиев. 

Мярката, предложена от общината,  предвиждаше задълженията на търговците да бъдат опростени само за месец февруари.  В мотивите си кметът Здравко Димитров, който е вносител на предложението, посочва, че това е антикризисна мярка за облекчаване на бизнеса и намаляване на негативните последствия от удължените до 30-ти април противоепидемични мерки.

Преди гласуването общинският съветник от БСП Йордан Василев предложи срокът за освобождаването от общински такси да бъде удължен до 31 декември. "Така или иначе кризата няма да спре. Не е необходимо на всяка сесия да внасяме и гласуваме такава точка. Дайте да дадем нещо предвидимо за бизнеса", призова Василев. Той отчете, че мярката засяга не само търговците като наематели, но и работещите в тези заведения и техните семейства. 

"Не уточнихте годината, г-н Василев", отбеляза председателят на Общинския съвет Александър Държиков, обръщайки се към Йордан Василев. Той веднага уточни, че става дума за 31 декември 2021 година.

Наемателите, вече платили таксата, ще я ползват за времето, когато заведенията бъдат отворени, реши още местният парламент.

Без изказвания и с пълно мнозинство съветниците приеха Програма за развитие на спортните клубове в Пловдив.

За по - малко от два часа съветниците гласуваха всичките 18 точки в дневния ред и сесията приключи. 


Още от категорията

150 нови случая на COVID-19 в Пловдив за последното денонощие

1681 са новите случаи на коронавирус при направени 13 697 теста през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.  Положителните проби са 12,3 процента от всички изследвани. Най-много инфектирани са открити в столицата - 499 души. Област Пловдив е на второ място със 150 новозаразени. В Пазарджик..

обновено на 27.02.21 в 08:42

Подарък за семействата при посещение на Историческия музей

Всяко семейство, което посети Регионален исторически музей - Пловдив през уикендa ще получи подарък – книга. През тази събота и неделя Регионален исторически музей – Пловдив отново ще работи с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” от 9.00 до 17.00 часа. Новото е,..

публикувано на 27.02.21 в 08:36

РИК-Пловдив назначава секционните комисии в града

Днес е крайният срок, в който ЦИК регистрира за участие в изборите партия или коалиции в случаите, когато съдът е отменил решението за отказ за регистрацията им.  В рамките на днешния ден изтича и срокът, в който ЦИК трябва да извърши промени в състава на регистрирана коалиция при излизане от състава й на партия, както и при включване на нови..

обновено на 27.02.21 в 08:32

МУ-Пловдив провежда виртуално Деня на кандидат-студента

Виртуална среща с кандидат-студенти организира  от 11 часа  Медицинският университет в Пловдив. Противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на КОВИД-19, налагат тази година Деня на кандидат-студента да се проведе онлайн.  По традиция събитието събира в Аудиторния комплекс стотици желаещи да учат във висшето училище. Днес срещата с..

публикувано на 27.02.21 в 08:32

Ново свлачище блокира пътя след Нареченски бани

Ново свлачище рухна на пътя   от Асеновград към Нареченски бани надвечер.  Срутището е малко след Нареченски бани.  Очаква се почистваща техника, а екипи на полицията регулират движението в участъка, което се осъществява само в едната лента. Затруднението за шофьорите е по пътя в посока Смолян. 

публикувано на 26.02.21 в 19:35