Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мобилен екип ваксинира хората в село Бойково

| обновено на 23.02.21 в 12:12
В родопското село Бойково започна кампанията по имунизация срещу COVID-19. Сами или по двама под ръка, двайсетина постоянни жители на Бойково се събраха половин час преди обявения час за ваксиниране пред читалището, определено за място на временния кабинет.  

Това е първото от труднодостъпните селища в областта, където пристига мобилен екип на РЗИ Пловдив, след като здравният министър обяви инициативата за акции по такива места. Тук екипът е снабден с 30 дози, което е малко повече от заявката на кмета на селото Иван Пачеджиев. Той съобщи, че желаещите за ваксиниране от снощи, когато е започнал да ги информира, се увеличават.  

Хората са доволни, че мобилният екип е дошъл на място, тъй като тук няма лекар, а до Пловдив, макар и отдалечен на едва 27 километра, трудно се слиза. Селото е на 1 105 метра надморска височина. В него жвеят постоянно 150 жители, повечето са пенсионери. От началото на заразата има регистриран само един случай на коронавирус, който миналата година е завършил фатално за жена над 80 години. 

Най-възрастният местен жител, който пристигна за ваксина, е 90 годишният Борис Рангелов. С него дойде и жена му Надежда, която призна, че ще следи температурата и на двамата тази нощ. От имунизацията могат да се възползват жителите и на съседните труднодостъпни села Дедево, Ситово, Храбрино и Плочник. Стига да имат лични автомобили, тъй като автобусите тук са само по един сутрин и вечер. И то не всеки ден.

Втората доза ваксина на първите имунизирани ще бъде поставена отново с мобилен екип тук на място на 11 май. 

Разширен репортаж може да чуете в звуковия файл. 

Галерия

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12