Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бедственото положение в "Родопи" заради Брестовица изненада Каназирева

Изграждане на два дублиращи сондажни кладенци и цялостна подмяна на довеждащия вопопровод и вътрешната водопроводна мрежа в Брестовица – това е решението на проблема със замърсената с манган и негодна да пиене вода в селото – това обяви областният управител Дани Каназирева след проведена среща със специалисти от ВиК, кмета на селото и местни жители от инициативни комитети.

Междувременно, тази сутрин кметът на община Родопи Павел Михайлов обяви бедствено положение заради замърсената вода с твърдението, че количеството манган в нея е 1000 милиграма на литър при допустими 50.

„За мен обявяването на бедствено положение в общината беше изненада, още повече че това става в ден, в който нормите на манган във водата са допустими“ – коментира Каназирева. Тя заяви, че при нея все още не е дошла заповедта кмета за бедственото положение, както това се изисква нормативно.

Каназирева обаче се съгласи, че са налице извънредни обстоятелства и следва незабавно да бъдат предприети действия за решаването на проблема с водата в Брестовица.

„Имаме осигурено финансиране от ВиК холдинга към пловдивския Вик оператор, за изграждането на дублиращи сондажни кладенци, за да се осигури чиста вода. На второ и трето място са подмяната на довеждащия водопровод и вътрешната водопреносна мрежа в селото, която е около 30 км“ – увери Каназирева. Тя съобщи, че изграждането на дублиращите кладенци ще започне в края на март, като са необходими 2-3 месеца за приключването му.

„След като получим заповедта за бедственото положение, това ще ни позволи да възложа на ВиК оператора да действа незабавно по съкратена процедура“ – увери Каназирева.

Емануела Караманова и Любомир Томов от инициативните комитети в Брестовица отново припомниха, че местните хора плащат за питейна вода, а ВиК им доставя вода, негодна за пиене.

Кметът на Брестовица Любен Радев заяви, че по последни изследвания от 18 февруари манганът във водата е в норми – от 0,25 до 0,48 милилитра на литър при допустими 50.

„Концертрация от 1000 милилитра, посочена от кмета на общината за основание на бедственото положение, се постига само при пускане и спиране на водата“ – изтъкна Радев.

„Когато водата спре, манганът се утаява по тръбите, и високото налягане при пускането повишава концентрацията му“ – разясни проблема главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

Областният управител Каназирева изтъкна, че гаранцията на дублиращите кладенци е от 3 до 5 години и през това време трябва да се намери изцяло нов водоизточник за Брестовица.

Галерия

Още от категорията

Дълговете на Пловдив са 19 милиона лева

19 милиона лева са дълговете на община Пловдив към този момент, съобщи заместник-кметът с ресор „Бюджет“ Величко Родопски. Тези задължения са от над 10 години, като в тях са включени много несъбрани през годините такса смет и данък сгради. Много от тези задължения са на фалирали фирми, осъдени и обявени в несъстоятелност. Затова няма как да..

публикувано на 02.03.21 в 16:33

Няма информация, но няма и ваксини

Позната картинка ме посрещна пред изглежда основния ваксинационен пункт в Пловдив  - сградата на РЗИ. Опашка от около 20 души на всякакви възрасти, които се опитваха да спазват социалната дистанция, бурно задаваха въпроси на охранителя на здравната инспекция, който за пореден път беше взел ролята на разпределител и информационно гише едновременно...

публикувано на 02.03.21 в 15:29

Оставиха в ареста собственик на фермата за марихуана в Калугерово

Апелативен съд – Пловдив потвърди решението на окръжните магистрати в Пазарджик и остави в ареста управителя на фирмата, в чиято сграда в Калугерово беше разкрита оранжерия за марихуана.  Съдът прие, че са налице достатъчно доказателства за криминалната му дейност и че съществува опасност той да продължи да се занимава с нея. Решението е..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

ВМРО раздава български трикольори за Трети март

Български трикольори подаряват днес пред централата на ВМРО-БНД в Пловдив. Инициативата "Развей българския флаг" се провежда за поредна година по случай националния празник на България - Трети март.  Събитието се радва на висок интерес от страна на пловдивчани, като до ранния следобед бяха раздадени 500 български знамена, поздравителни картички и..

публикувано на 02.03.21 в 13:42

Приеха бюджета на Пловдив

С 30 "за" и 13 гласа "против" общинските съветници приеха бюджета на Пловдив за 2021 година. Против гласуваха БСП и "Демократична България", ВМРО също не подкрепи бюджета с аргумента, че не е реалистичен. Кметът Здравко Димитров благодари на съветниците, участвали в гласуването и увери, че въпреки..

обновено на 02.03.21 в 13:24