Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

500 000 лева преобразяват три пловдивски тепета

Снимка: dcnews.bg/

Половин милион лева от бюджета на общината за тази година да бъдат отделени за ремонти и поддръжка на Сахат тепе, Бунарджика и Младежкия хълм. Това искане е внесъл в Общинския съвет кметът на пловдивския район „Централен“ Георги Стаменов. 

Той е категоричен, че е необходима ежегодна програма, по която да се отделят средства за трите хълма, тъй като общата площ озеленяване на тях е над 600 хиляди квадратни метра. Тя трябва да се поддържа, да се правят ремонти и да се изграждат допълнителни атракции, тъй като тепетата харакреризират Пловдив, убеден е районният кмет.

На финален етап е проектът за видеонаблюдение на Сахат тепе, който предвижда монтирането на 54 камери. Представители на EVN ще направят днес оглед на място, за да се реши как двете въздушни кабелни трасета на хълма да бъдат вкарани под земята, както изисква законът. Стаменов уточни, че камерите за видеонаблюдението, сървърите, мониторите и софтуерът за тях ще струват 60 хиляди лева. Това ще спести на общината много разходи за хигиенизиране и поддръжка на хълма, коментира районният кмет. Той посочи, че на Сахат тепе предстои изграждане и на нова система за осветление.

На Младежкия хълм е предвидено преасфалтиране на двете пешеходни алеи в ниската паркова част, чието състояние в момента е критично и е въпрос на време там да се случи инцидент, заяви Георги Стаменов. Този ремонт ще бъде съпътстван от разширяване на напоителната система и доизграждане на осветлението на природната забележителност. Това ще струва 250 хиляди лева, обясни районният кмет. Цялостно видеонаблюдение на Младежкия хълм няма да има, камери ще бъдат поставени само на входа на парка, тъй като там няма такива вандалски прояви, както на Сахат тепе с графитите, коментира Георги Стаменов.

Необходимите за трите хълма средства са заложени в проектобюджета на Пловдив, който съветниците предстои да гласуват на сесия на 2 март. 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12