Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подменят 1900 LED лампи в районите "Централен" и "Южен"

Общината ще спестява 1 милион лева годишно от смяната на уличното осветление

В Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказа да се ангажира дали ще бъде възобновена работата на затворените каменни кариери над село Белащица. 

Местните жители протестираха няколко пъти през годините с искане да се закрият кариерите, защото замърсяват природата и рушат пътищата в региона. От пролетта на миналата година кариерите са затворени, но концесионерът „Холсим“ обжалва спирането им.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че й е трудно да коментира дали ще се възобнови работата на каменните кариери. "В Министерството на енергетиката работят експерти, има Дирекция "Природни ресурси, концесии и контрол", която анализира всяко такова искане. Следва съгласувателна процедура с другите компетентни министерства и едва тогава можем да кажем как ще се процедира", каза Петкова.

Енергийният министър допълни, че решението на Пловдивския административен съд, с което се обжалва нейната заповед за спирането на кариерите, вече е обжалвано.

Министър Теменужка Петкова бе в Пловдив, за да подпише заедно с кмета Здравко Димитров договор за модернизация на уличното осветление в районите "Централен" и "Южен".

1900 LED лампи ще бъдат монтирани в 2-та района, като проектът е на стойност 1 127 000 лв., финансиран безвъзмездно от Норвежкия фонд. Кметът Здравко Димитров обясни, че се очаква да спестяват годишно над 1 милион киловатчаса електроенергия.

Министър Петкова допълни, че се очаква ЕК да одобри 352 млн. лева за енергийна ефективност до края на март. 

По-рано днес Теменужка Петкова бе и в Пазарджик, където заедно с кмета Тодор Попов подписа договор за модернизация на уличното осветление в града. Той е на стойност 1 042 000 лв. 

Още от категорията

AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. „По отношение на..

обновено на 19.04.21 в 19:46
Бойко Борисов

Бойко Борисов е опериран спешно след травма на коляното

"Бойко Борисов бе приет за спешна оперативна интервенция в УМБАЛ „Софиямед“. Той бе опериран преди минути по повод на травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач от доц. д-р Антони Георгиев, един от най-добрите травматолози в страната и началник на Клиниката по артроскопска травматология в лечебното заведение". Това съобщиха от..

публикувано на 19.04.21 в 19:16

В Пловдив разкриха международна група за фишинг с БГ участие

Международна група  за онлайн измами с българско участие  разкриха след дълго проследяване пловдивската прокуратура и ГД БОП.   Пресечени са опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро.  Българските спецслужби са ударили групата  след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро,..

обновено на 19.04.21 в 17:09

94 деца и ученици са под карантина

Дете от детска градина и трима души от персонала й са сред новоустановените 297 случая на ковид-19 в Пловдив и областта за последните 3 денонощия. Това е наложило карантина на контактните 29 деца.  Положителни за коронавирус са също двама учители и ученик от учебни заведения, в които под карантина са общо 65 ученици. Има и един медик с..

обновено на 19.04.21 в 15:23

В Стамболийски събарят незаконни къщи на безчинстващи преселници

Жители на кв. „Партизана“ в Стамболийски пропищяха от набезите на живеещите в близките незаконни къщи. Ромите не са местни, а са преселници от Димитровградско.  „Напрежението в квартала идва от обитателите на незаконните постройки – обиждат съседите, крадат, хвърлят камъни по минувачите, затова законните собственици са в правото си да..

обновено на 19.04.21 в 15:03