Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голяма част от българите избират да се защитят с ваксина

Увеличението на болни от Ковид-19 сега няма да стигне това през есента

След бурния интерес към имунизациите, следва неочакван спад, защото ...няма ваксини, но се очакват, уверяват лекарите. Такава е ситуацията в Пловдив, където втора седмица сме в червената зона. За доставките на ваксини на национално ниво, за плащания за работа на първа линия, за решенията и за проблемите, коментираме с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Д-р Маджаров каза, че се очакват нови доставки на ваксини, което означава, че те ще се преразпределят в регионите, и в Пловдив, но те едва ли ще бъдат достатъчни за всички желаещи да се имунизират на този етап. Факт е, че в следващите два или три месеца се очакват затруднения с доставките от производителите, след това ще има нормализиране, призовавам за още малко търпение, виждам края на този вирус", посочи д-р Маджаров.

"Този процес ще е продължителен, за мен е удовлетворително, че най - после започнахме да говорим колко много хора желаят да се ваксинират, защото до преди миналата седмица темата бе, че има много нежелаещи за имунизация срещу Ковид-19", уточни д-р Маджаров. Той смята, че вече стана ясно, че по-голямата част от българите избират да се защитят чрез ваксина.

Съветът на д-р Маджаров: "Трудно е да си представим, че ще има кабинет на този етап, в който ще има три или четири ваксини, и ние ще може да си избираме с коя са се ваксинираме. Във всички случаи одобрените ваксини са безопасни, като страничните ефекти са от придружаващите вещества, а не от основния компонент на ваксината. Съветвам хората да се ваксинират спокойно, дори и да имат леки странични реакции, те отшумяват за ден, два. Получава се спокойствие и защита до след 15 дни, а след втората ваксина и много добра защита. Това заболяване остава  неизвестно за нас, то се развива по различен начин. Очакваме да има голяма вълна, няма, обратно очакваме значителн спад, той не се случва."

Прогноза за развитие на пандемията на д-р Иван Маджаров: "По естествен път всяка следваща вълна от ковид пандемията ще бъде по-ниска и затихваща от предишната, защото все повече хора се срещат с вируса. Проблемът е, че сега наблюдавам на фона на по-малко активни случаи през последните седмици, съответно по - голям брой пациенти в болниците и интензивните отделения. Това показва, че вирусът се нагажда към нас, еволюира и успява да предизвиква тежки състояния. Не искам да звучи плашещо, а да послужи като предупреждение да се спазват мерките за защита."

"Не очаквам да се случи нещо притеснително с отваряне на ресторантите от 1 март, по - скоро имам опасения за нощните заведения, но тогава път времето се стопля. Знаем, че миналата година веднага след като се задържаха температурите по-виски заболеваемоста спадна", допълни председателят на БЛС. Той съобщи, че вече имат подписан анекс към НРД за 2020-2022 за новите плащания към медиците.

 "Независимо кой поставя ваксината, лекар в болница, ДЦК или общопрактикуващ колега ще му бъдат заплатени 10 лева", увери д-р Маджаров.

"Обществото се увери, че здравната ни система е готова да се справи със задачата - масова ваксинацията. Стига да има ваксини, на ден могат да се поставят и по 100 000 на ден", поясни д-р Маджаров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18