Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всяко утро е различно" - изложба на Станка Александрова в ГХГ

"Всеки нов ден ние сме различни чисто емоционално. От това извлича името си изложбата" каза за интервю пред Радио Пловдив, младият художник Станка Александрова. 

Възпитаничката на пловдивската художествена гимназия "Цанко Лавренов" и Националната художествена академия дебютира в градската художествена галерия с изложбата си "Всяко утро е различно".

"Изложбата се състои от 30 живописни платна, основно с маслени бои, като от това най-ясно може да си проличи афинитетът ми към утрото и позициите на светлината. Именно заради душевната бодрост, яснотата и спокойствието, което носят".

Станка Александрова споделя, че за нея вдъхновението е част от заобикалящата я среда. "Композициите са извадени от ежедневието ми, ясно провокирани от натурата. Интересна ми бе връзката между тялото и пространството как тялото се слива и обгръща своята естествена среда". 

Очарование се открива в дистанцията центрирана в картините на младият художник. "Опитвам се да се дистанцирам и просто да наблюдавам играта на светлината върху предметите, върху действителността, как трепти всичко и играе. Това създава у мен представата за "жизненото състояние" това се опитвам и да предавам в картините си".

"Ръката догонва вдъхновението." 

Изложбата обхваща по-скоро един конкретен период от творчество на автора, но има и сегменти, които открехват вратата към това какъв път е изминат до тук. "Има картини, които са от 2016, те са доста по-авантюристични, продукт на свободно експресивно търсене, там се открива лутане."

Днес (25.02.2021) от 17ч. е откриването на изложбата "Всяко утре е различно" в Градската художествена галерия в Пловдив. Тя ще продължи до 16 март.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27