Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Фонтанът с ябълката" може да е новият символ на Пловдив

7
"Фонтанът с ябълката"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

45-ма творци и общественици от Пловдив, между които Теодосий Спасов, Нери Терзиева, Любозар Фратев, художниците Ангел Гешев и Вихра Григорова, адвокатите Емилия Недва и Михаил Екимджиев, архитектите Валентин Маринов и Михаил Богданов, проф. Мария Шнитер и други, подкрепиха с подпис идеята на земеделския производител Красимир Кумчев и скулптора Цвятко Сиромашки  в центъра на града да се изгради „Фонтанът с ябълката“. 

"Скулптурната композиция няма да струва нищо на общината, искаме само да приеме дарението", коментира творческият тандем на първото представяне на проекта пред медиите. 

„Фонтанът с ябълката“ се ражда като идея преди година и половина. Красимир Кумчев, който има ябълкови градини в Пловдив и региона, разказва, че плодът може да стане новият символ на най-стария жив град в Европа:

"Причината за древността на Пловдив се корени в плодородността на Тракийското поле. На около 10 км оттук допреди 30 години беше най-голямото ябълково поле в света" - казва Кумчев.

Освен символ на плодородието, ябълката е и символ на познанието, а в скулптурната си композиция Цвятко Сиромашки обяснява, че  включва и каскадно течаща вода, за да напомня за още един от символите на Пловдив  - Марица. Реката в проекта е широка около 1,50-1,60 метра и дълга около 10 м. За място на Фонтана с ябълката тандемът предлага улица „Константин Иречек“ зад Джумая Джамия:

"Това пространство се построява след освобождението от турско робство - там е направена първата арка и се отбелязва  празника на водата", коментира Сиромашки.

Около 2 тона месинг ще са необходими за скулптурата и те вече са обещани от Министерството на отбраната, обявиха авторите на проекта. А средствата – между 100 и 120 хиляди лева ще се наберат от дарения: "Разбира се, ако ни дадат зелена светлина". 

Проектът е входиран в Общината на 11 февруари. Кметът Здравко Димитров коментира: "Това не мога аз лично да кажа там ли му е мястото, хубав ли е паметникът. Ще има комисии, има си хора, които отговарят за това, след това има ОбС, трябва да се гласува и така нататък".

А заместникът кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов сподели личното си мнение: "Може да му се мисли друго място, защото има възможността да се пренатовари обстановката. Факт е обаче процедурата - ще мине през Експертен съвет за устройство на територията, които на-разумно ще отсъдят дали там му е мястото или не."  

На  място, различно от улицата с името на Коснтантин Иречек, Красимир Кумчев и Цвятко Сиромашки не виждат Фонтана на ябълката. Заради символите и начина, по който те свързват пространството с времето в Пловдив. 

Подробности може да чуете в репортажа в звуковия файл. 

Галерия

Още от категорията

Дружеството на пловдивските художници представя "Цветове"

Дружеството на пловдивските художници открива  колективната си пролетна експозиция „Цветове“ в изложбената зала  „2019“  на ул. Гладстон“ 32. Тя се провежда по традиция в навечерието на Великденските празници като част от Културния календар на Пловдив. Изложбата, с участието на над 60 творци, може да бъде видяна до 14 май при спазване на..

публикувано на 15.04.21 в 12:58

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес.  Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни.  Малко повече от две седмици преди..

публикувано на 15.04.21 в 07:36

Великите европейци - "Монти Пайтън"

Коя е най-глупавата група в света? Според някои - „Кингстоунските полицаи“ от зората на нямото кино, които създават хаос насред хаоса. Други обаче сочат „Монти Пайтън“, банда британски идиоти от 70-те години.  Те се излагат цели 4 години по ВВС с „Летящият цирк на Монти Пайтън“, както и с няколко филма. Но аз намирам „Монти Пайтън“ не за..

обновено на 14.04.21 в 17:22

Модернизират награда "Пловдив"

Фирмата-изпълнител на проектирането на Небет тепе и Източната порта започва работа след подписването на договорите преди дни и общината не се забавя със сроковете. Това съобщи зам. кметът по култура на Пловдив Пламен Панов.  По думите му „Самият проект,  както е финансиран по Оперативната програма, той е с отложен срок. Релано ще започне да се..

публикувано на 14.04.21 в 12:56

Реставрират Мулдавския манастир с 1 млн. лв.

Правителството отпусна 1 076 340 лв. за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът е основан през 14-ти век и е паметник на културата с национално значение, но преди време там избухна голям пожар и възстановителните дейности още не са приключили.  „Започнали сме, много сме напреднали, но..

публикувано на 14.04.21 в 10:51