Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панагюрище и Брестовица ще пият чиста вода

| обновено на 25.02.21 в 17:02

Премиерът Бойко Борисов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков инспектираха строителството на язовир "Луда Яна", който се намира до Панагюрище, съобщиха от пресслужлата на кабинета.
"Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно", заяви премиерът Бойко Борисов по време на проверката.

"Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово", каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

В Панагюрище се направиха много хубави неща през последните години. Вече няма публична сграда, която да не е санирана, образователната инфраструктура е обновена, 70% от водопроводната мрежа е подменена, а местната болница е една от най-модерните в Европа, подчерта премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов  съобщи още, че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенци и чрез тях ще се реши проблемът с водата на хората в региона. Утре кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  инициира среща-разговор  с жителите на село Брестовица за трасето на новия водопровод. 

Съществуват два варианта за изграждане на довеждащия водопровод. Единият е новите тръби да минават по сега съществуващата водопреносна мрежа, която е през лозовите масиви на селото. Този вариант ще засегне  пряко собствениците на над 250 имота.

Вторият вариант е да бъде изградено изцяло ново трасе, което ще минава през общински пътища. Това  обаче ще забави процедурата с близо половин година, тъй като е свързано с изработването на  нов парцеларен план.

Срещата  ще се проведе утре, 26.02.2021г. от 17:30 часа в киносалона на Читалище "Съзнание-1873".Галерия

Още от категорията

Музеят в Крумово отбелязва Международния ден на авиацията

От 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката , 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“...

публикувано на 10.04.21 в 07:41

Над 2800 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 244

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата и във Варна. В Пловдив новите случаи са 244, в Пазарджик 79, а в Смолян 32 . Починали са 138 души. Хоспитализирани са 10 271 пациенти. От тях 812 са в интензивни..

публикувано на 10.04.21 в 07:30

ГС на БСП поиска незабавната оставка на Корнелия Нинова

Градският съвет на БСП в Пловдив отново поиска оставката на председателя на партията Корнелия Нинова. В отворено писмо  ръководството на партията отказва поканата за среща и анализ на резултатите от изборите на 10 април на „Позитано“ 20 в столицата. „Такава среща е безвъзвратно закъсняла, защото времето за разговор с Вас изтече“ – пише в..

публикувано на 09.04.21 в 16:33

Окончателна присъда за убиеца на Милена от Куртово Конаре

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 15-годишната присъда на Илиян Рангелов. На 28 декември 2016 г. в село Куртово Конаре мъжът уби приятелката си Милена Динова. Той е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил пострадалата, като е обявен за невинен по първоначално..

публикувано на 09.04.21 в 16:31

Ваксинираха футболистите на Локо, следващата седмица - ВМЗ-Сопот

234 са новодиагностицираните  случаи на COVID-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Според данните на Областния кризисен щаб броят на оздравелите е по-висок – за последните 24 часа са излекувани 268 души.  За изминалите 24 часа от Спешна помощ са отговорили на 231 повиквания, от тях 72 свързани с COVID-19. Хоспитализирани са 6 болни в..

публикувано на 09.04.21 в 14:41