Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрище и Брестовица ще пият чиста вода

| обновено на 25.02.21 в 17:02

Премиерът Бойко Борисов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков инспектираха строителството на язовир "Луда Яна", който се намира до Панагюрище, съобщиха от пресслужлата на кабинета.
"Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно", заяви премиерът Бойко Борисов по време на проверката.

"Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово", каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

В Панагюрище се направиха много хубави неща през последните години. Вече няма публична сграда, която да не е санирана, образователната инфраструктура е обновена, 70% от водопроводната мрежа е подменена, а местната болница е една от най-модерните в Европа, подчерта премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов  съобщи още, че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенци и чрез тях ще се реши проблемът с водата на хората в региона. Утре кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  инициира среща-разговор  с жителите на село Брестовица за трасето на новия водопровод. 

Съществуват два варианта за изграждане на довеждащия водопровод. Единият е новите тръби да минават по сега съществуващата водопреносна мрежа, която е през лозовите масиви на селото. Този вариант ще засегне  пряко собствениците на над 250 имота.

Вторият вариант е да бъде изградено изцяло ново трасе, което ще минава през общински пътища. Това  обаче ще забави процедурата с близо половин година, тъй като е свързано с изработването на  нов парцеларен план.

Срещата  ще се проведе утре, 26.02.2021г. от 17:30 часа в киносалона на Читалище "Съзнание-1873".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02