Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До два месеца откриват централната трибуна на Римския стадион

Предстои козметичен ремонт на археологическия обект

До два месеца се очаква да бъде открита уникалната археология на Античния стадион на Филипопол, което е в подземието на бившия Нармаг в Пловдив. Днес бе подписан договора между собствениците на сградата и Общината, с което ще бъде даден достъп на туристите до древното находище. 

Така се очаква културно-историческото наследство в подземните етажи да стане част от музейната мрежа на Пловдив и да се превърне в една от атракциите в града. 

Като историчеки ден за Пловдив. Така кметът Здравко Димитров определи моментът на подписването на договора. На церемонията не присъстваха съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД, която е собственик на сградата. Те бяха представени от техен упълномощен представител в лицето на Ива Шишкова.

Заместник-кметът по култура в Община Пловдив Пламен Панов благодари на градоначалника, на кмета на район "Централен" Георги Стаменов и на представителя на собствениците на сградата, без които археологическият обект нямаше да може да бъде достъпен за посетители.

"Това което предстои през следващите 2 месеца е да бъде направен освежителен ремонт, помещението да бъде ефектно и достъпно за туристите, да бъде изменена наредбата за възможността да се продават билети и така да се посещава цялостно стадиона. Няма да има реставрационни дейности", каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.
На този етап са разкрити и възстановени шест реда седалки от Римския стадион, които са в много добро състояние. На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкрити са водопроводи от римско време, кладенци, акведукти и шлюзове, както и помещения за животните, които са били пускани на арената. Съхранени са и други ценни артефакти, които ще са привлекателни за любителите на историята.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29

Верижна катастрофа затапи за час движението на Скобелева майка

Верижната катастрофа затрудни движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за село Скутаре.  Сигналът беше получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. При сблъсъка няма пострадали.  Докато полаите обработваха мастопроишествието на около 100 метра е възникнала друга катастрофа. Ударили са се две..

обновено на 22.07.24 в 13:02

Арестуваха причинителя на пожара в Столипиново, изпепелил 7 постройки

Районната прокуратура в Пловдив привлече 33-годишен мъж като обвиняем за причиняването на пожара в кв. "Изгрев" от петък, в който изгоряха седем къщи.  На 19 юли следобед  той подпалил нерегламентирано сметище, докато горил стари кабели за извличане на вторични суровини.  Пожар лумна до къщи в „Столипиново“ Голямата жега и силният вятър обаче..

публикувано на 22.07.24 в 13:01