Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До два месеца откриват централната трибуна на Римския стадион

Предстои козметичен ремонт на археологическия обект

До два месеца се очаква да бъде открита уникалната археология на Античния стадион на Филипопол, което е в подземието на бившия Нармаг в Пловдив. Днес бе подписан договора между собствениците на сградата и Общината, с което ще бъде даден достъп на туристите до древното находище. 

Така се очаква културно-историческото наследство в подземните етажи да стане част от музейната мрежа на Пловдив и да се превърне в една от атракциите в града. 

Като историчеки ден за Пловдив. Така кметът Здравко Димитров определи моментът на подписването на договора. На церемонията не присъстваха съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД, която е собственик на сградата. Те бяха представени от техен упълномощен представител в лицето на Ива Шишкова.

Заместник-кметът по култура в Община Пловдив Пламен Панов благодари на градоначалника, на кмета на район "Централен" Георги Стаменов и на представителя на собствениците на сградата, без които археологическият обект нямаше да може да бъде достъпен за посетители.

"Това което предстои през следващите 2 месеца е да бъде направен освежителен ремонт, помещението да бъде ефектно и достъпно за туристите, да бъде изменена наредбата за възможността да се продават билети и така да се посещава цялостно стадиона. Няма да има реставрационни дейности", каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.
На този етап са разкрити и възстановени шест реда седалки от Римския стадион, които са в много добро състояние. На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкрити са водопроводи от римско време, кладенци, акведукти и шлюзове, както и помещения за животните, които са били пускани на арената. Съхранени са и други ценни артефакти, които ще са привлекателни за любителите на историята.


Още от категорията
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

50 хиляди пловдивчани подадоха данъчни декларации

Близо 50 000 са подадените от пловдивчани данъчни декларации за доходи, получини през 2020 г., отчитат от Териториалната дирекция на НАП. Близо 85 % са подадени по интернет. Припомням, че крайният срок за деклариране и плащане на задълженията бе 5 май.  От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален..

публикувано на 07.05.21 в 11:13

Почистват Паметника на трите поколения в Перущица

Днес следобед община Перущица организира почистване на Паметника на трите поколения и района около него. Доброволческата инициатива е по повод отбелязването на 145-та годишнина от Априлската епопея.  На всички доброволци ще бъдат осигурени чували и ръкавици, уточни кметът на общината Мария Витанова-Вълканова.

публикувано на 07.05.21 в 06:48

Намаляват новите случаи на коронавирус, в Пловдив са 47

545 души са новозаразените с коронавирус за изминалото денонощие при 5 733 направени теста, показват последните данни на Единния информационен портал към полунощ.   Това е три пъти по-малко от предишното денонощие, но обичайно в почивните дни се отчитат по-малко заразени.  В oбласт Пловдив новите случаи са  47, в Пазарджик – 26, В  Смолян..

публикувано на 07.05.21 в 06:39

Оставиха постоянно в ареста шофьора, причинил смъртта на 3-ма души

Пловдивският окръжен съд задържа под стража 46-годишния шофьор, който причини смъртта на 3-ма души в нощта на Великден. Делото бе разгледано от дежурния съдия на изнесено заседание в УМБАЛ „Св. Георги“, където се лекува обвиняемият Иво Даскалов. Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 2 май на Околовръстния път на Пловдив при..

публикувано на 06.05.21 в 15:12

Кметът на Стамболийски дари 320 порции печено агнешко

320 порции агнешко печено дари кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев за Гергьовден.  Празничната храна е осигурена с лични средства и е за всички хора, които получават храна от социалния патронаж и по проекта „Топъл обяд“, както и за децата от Центъра за настаняване от семеен тип.  „Като кмет на общината вече шеста година..

обновено на 06.05.21 в 14:51