Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинационен паспорт е нарушение на човешките ни права

| обновено на 26.02.21 в 10:51
Снимка: БГНЕС

Вчера имаше, днес няма, и утре няма да  има – ваксини.  До кога, отговорът е мъглив. Точно когато Зелените коридори доказаха, че само  липсата на  удобна организация за хората ги е възпирала от имунизация, и хоп, когато трябваше да стигнат за всички желаещи, те  изчезнаха. 

И какво да кажем в този случай, че това е защото е „българска работа“, или защото е „европейска работа“ ? 

И още въпроси за ваксинацията към д-р Антония Първанова, бивш депутат и евродепутат и експерт по обществено здраве и здравна политика.

Д-р Първанова каза, че с ваксините стана това, което става с управлението на цялата епидемия от самото начало до днес. По думите й положението е "пълен хаос", защото се избягва работата със специалисти лекари по темата, а се включват лекари хирурзи и политици.

"Забавянето на ваксините е комплексно, всичко започва с поръчката от самото начало, в България сме поръчали най-много ваксини от "АстраЗенека", близо 4,5 млн. дози, защото има връзка между представителката на фармацевтичната компания за България и евродепут от ГЕРБ, това не е случайно. Тази ваксина е ефективна от 18 до 55 години, за разлика от другите ваксини, и това е доказано", посочи д-р Първанова. По думите й трябваше да сме предвидили от кои ваксини, какво количество, както и да има постоянен поток от производителите.

"Тези, които получиха първа доза, сега няма за тях втора доза, ето до къде стигнахме", каза още Първанова. Тя уточни, че в Европа хората са получавали дори СМС за ваксиниране, където е посочен местният клон и няма напрежение. 

"Заболелите и у нас, и в ЕС, и във Великобритания са приблизително еднакъв брой през последните три месеца, само че при тях има по-малко починали хора от Ковид-19", посочи още д-р Антония Първанова. Тя смята, че мерките у нас не са адекватни и има наложен хаос.

"Ковид -19 е въздушно-капкова инфекция, и тя се разпространява в цялото помещение, дори може до 38 метра се разпространи, какви два метра дистанция", попита още експертът по обществено здраве в интервюто за програма "Точно днес". Тя каза, че болните са сред населението и не спряха да се движат, и само 18% от хората със симптоми спазват мерките, това сочат последните изследвания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49