Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив иска общ фонд да събира пари за депото в Цалапица

Община Стамболийски през март ще изплати задълженията си за ползването на регионалното депо за отпадъци край Цалапица. Това бе съобщено на днешното заседание в община Пловдив на Регионалното сдружение за управление на отпадъците. 

От другият длъжник-община „Родопи“ са изразили готовност да платят частично задължението си.  

Преди година кметът на Пловдив в качеството си на председател на регионалното сдружение, предприе мерки за събиране на неизплатените задължения на общините, заради които санкции като управляваща община търпи Пловдив, припомнят от общината.

По предложение на Здравко Димитров на днешното заседание беше обсъдена възможността за създаване на общ фонд, в който да участват всички девет общини. Целта е събраните  средства да се инвестират в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. 

Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лв. Здравко Димитров припомни, че ако сметището при Цалапица бъде затворено и подготвено за рекултивиране, целият битов отпадък на Пловдив ще трябва да се извозва в екозавода в Шишманци. Съоръжението обаче няма достатъчен капацитет да поеме такова количество.


Още от категорията

Над 6 хил. декара са засегнати от пожари в Пловдивска област

Над 6 хиляди и 500 декара площи са засегнати от пожари, бушували на територията на Пловдивска област през денонощието. Това съобщи в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Мангараков. По думите му пожарите в понеделник и през изминалата нощ са били..

обновено на 03.08.21 в 08:45

Казусът "Чешнегирово" - въпроси, доклади и отговори в парламента

Казусът с влизането на американски военни в цивилен обект по време на военно учение край Чешнегирово влиза и в парламента. Очаква се служебният министър на отбраната да отговори на питанията на двама депутати за обстоятелствата и виновните по случая. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е поискал доклада за инцидента на служба „Военна полиция“ на..

публикувано на 03.08.21 в 08:44

УМБАЛ "Свети Георги" получава първия робот за дезинфекция срещу коронавирус

Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив е първото българско лечебно заведение, което днес получава робот за дезинфекция срещу коронавирус от ЕС. Европейската комисия обяви обществена поръчка за 200 робота, които бяха купени с 12 млн. евро от Инструмента на ЕС за спешна подкрепа и първите 100 вече бяха доставени в лечебни заведения в..

обновено на 03.08.21 в 08:25

Пловдивските съветници гласуват промени в бюджета на общината

Промени в бюджета на общината ще гледа на днешното си заседание пловдивският Общински съвет.  Отново е внесено искането на председателя на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев шестте района да получат общо 1,7 милиона лева допълнителни средства. Съветниците трябва да одобрят и намерението на ръководството на болница „Свети Пантелеймон“ да..

обновено на 03.08.21 в 08:25

Хеликоптер гаси над с. Розино, огънят настъпи навътре в планината

Три захода с гасене отвисоко, с вероятност за поне още един, вече е направил специализирания хеликоптер над разрастващия се горски пожар над карловското село Розино.  Огънят окончателно е локализиран и отведен далеч от селото, но стихията е тръгнала неудържимо към същинската част на планината, подпомогната от силния вятър , съобщи за Радио Пловдив..

публикувано на 02.08.21 в 19:14