Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

| обновено на 26.02.21 в 15:38

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив началникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров.

Младежите, които са се регистрирали като безработни от март до края на януари в бюрото по труда в Пловдив са 3052, каза Димитров. 

Той отбеляза, че е характерно за младежите  бързо да напускат регистрите за безработица. "Данните ни сочат, че за тях средното време за намиране на работа е около 10 месеца, на фона на 16 месеца за всички останали". 

Началникът на отдела смята, че това се дължи на по-голямата гъвкавост, която младежите притежават, но и това, че обезщетението за безработица при тях или напълно липсва или е в много малки размери. 

"От март 2020 до 31 януари на работа са постъпили на работа 1593 младежи, по заявени от тях работни места" отчита Николай Димитров.  

Стратегията, която агенцията по заетостта е предприела в национален мащаб е да насърчи и улесни начините, по които потенциалните работници комуникират с бъдещите работодатели. Мерките включват професионални консултации и събития, в които работодателите търсят работници, насърчаване за професионално развитие, както и улесняване на начините за осигуряване на стаж и дуално обучение. 

"Бюрото по труда ще работи да предотвратява трайната безработица като диверсифицира каналите си за подпомогане. Ние разполагаме с кадри в различни общности и в различни населени места, които ни помагат в идентифицирането на проблемните зони. Целим да информираме, че агенцията по заетостта не само събира статистика" подчертава Димитров. 

"Нивата на младежка безработица се очаква да спаднат с потушаването на кризата с пандемията". 

С постепенното разхлабване на мерките за справяне с коронакризата Димитров наблюдава засилена активност от страна на заведенията "те постоянно ни търсят за кадри, като се опитват и чрез нас да върнат служители, които са освободили по време на локдауните". Още от категорията

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
Източният вход на ул.

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив  са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е..

публикувано на 16.04.21 в 10:27

Внесохме сериозен списък със законопроекти в различни сфери

Продължаваме срещите с новите депутатите от Пловдив, на 16 април говорим с Румен Йончев  от  коалиция "Изправи се! Мутри вън!", избран от 17 МИР Пловдив област. Той има стаж като депутат в 42-то и 43-то Народно събрание, лидер е на Земеделски народен съюз.  Румен Йончев каза, че предстои да се формира мнозинство по теми, идеи и ценности в това..

публикувано на 16.04.21 в 08:58

Всички партии с изключение на ГЕРБ искат да има кабинет

Новият парламент бе открит с пререкания и обещанието за пълна ревизия на дългото управление на ГЕРБ, което уморявало по думите на ораторите.  Говорим за новия парламентарен сезон - дали скъсен или устойчив, за възможен кабинет на трите партии от протестите, както и за заявените промени в изборните закони, коментар на политолога и университетски..

публикувано на 16.04.21 в 08:49

Рестартирай Европа: COVID-19 и качеството на въздуха

Начaло на кризата с COVID-19 Преди малко повече от година, когато новият коронавирус се появи,  националните правителства масово предприеха мерки за пълно или частично затваряне на хората по домовете им, за да се ограничи разпространението му. Така, със спиране на производствата и силното намаляване на трафика, още през април 2020..

публикувано на 16.04.21 в 09:00