Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВиК изгражда дублиращите кладенци, за да има чиста вода за Брестовица

ВиК – Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци  за питейно - битово водоснабдяване на с. Брестовица, снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика.  Стартът бе даден от областния  управител  Дани Каназирева и  управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три,  ще дублират старите и се намират в помпената станция край село Кадиево.

 Средствата за изграждането им са в размер на близо 120  хиляди лева и са  осигурени от ВиК.  Срокът за изпълнение е 20 работни дни.

Чистата вода ще се добива от долния водоносен пласт. Досегашните водоизточници ще бъдат изолирани, за не се замърсят и новите с манган. Остава обаче проблемът с вътрешната и външната водопроводна мрежа и съоръжения – водоеми и помпена станция.

„Следващата седмица очакваме стартиране на процедурата по възлагане на проектирането и строителството на новия водопровод, съобщи Каназирева.

По думите й хората не бива да се притесняват за трасето на новия водопровод, защото има нови технологии, които позволяват безизкопно полагане на тръбопроводи.

Според главен експерт в Областна администрация инж. Митко Стойчев, новият водопровод може да се положи на мястото на стария без да се налагат изкопни работи.

Едната технология е така наречената „бърстинг” технология, при която с торпедо се разбива и премахва старата тръба и в същото време се поставя новата, като може да се постави и тръба с по-голям диаметър. Другата безизкопна технология е полагане тръба в тръба. То може да бъде използвано по два начина – в съществуващата да бъде вкарана новата тръба или да се вкара свита полиетиленова тръба, която се разгъва с топъл въздух и заема формата на съществуващия водопровод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51