Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „София филм фест“, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март.

София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на най-новия филм на режисьора Камен Калев – „Февруари“. Продукцията вече получи заслужено признание в официалната селекция на Кан миналата година – съобщи директорът на феста Стефан Китанов:

В конкурсната програма на феста са включени 12 филма, като тук ще обърнем вримание на българските продукции – „Петя на моята Петя“ – с режисьор Александър Косев и „Уроци по немски“ на Павел Веснаков.

Филма на Косев касае съдбата на известната бургаска поетеса Петя Дубарова.

Филмът „Уроци по немски“ пък бил забелязан на фестивала в Кайро, Египет – подчерта Китанов.

В тазгодишното издание на СФФ в Пловдив ще бъдат прожектирани 3 стари филма на големия немски режисьор Вим Вендерс, така че ще се оформи една Мини Вендерс панорама. Зрителите ще могат да видят филма му от 1974 „Алис в градовете“, после и продукцията от 1984 „Париж, щата Тексас“ и документалната лента „Буена Виста Соушъл Клуб“ – за големия кубински музикален състав.

Най-важното за зрителите обаче е да се отбележи, че това са дигитално възстановени версии на филмите, така че могат да се видят с пълния си блясък – подчерта Китанов.

Също с дигитално възстановено копие ще може да се види и многопластовия филм на южнокорейския режисьор Ким Ки Дук „Стик №3“, който между другото е гостувал в едно от предишните издания на феста у нас. Ким напусна този свят миналата година само на 60 години, покосен от коронавируса.

Друго дигитално възстановено копие е на класиката „Огнените колесници“ режисьорски дебют на Хю Хъдсън от 1981 г. с 4 награди Оскар.


Още от категорията

Изложба на Хинко Хинков в галерия "Аспект"

Пейзажни сюжети от околностите на Плевен, Дряново и Родопите представя  живописната изложба на Хинко Хинков в галерия „Аспект“ .  Авторът гостува в галерията след четири годишна пауза, в която са създадени  платната, изобразяващи реално съществуващи места, като  характерно за  него е използването на един и същи сюжет, разработен по няколко..

публикувано на 21.04.21 в 07:05

"Мистерии между световете" и Тони Тодоров във "Възраждане"

Пловдивската галерия "Възраждане" посреща за четвърти път картините на художника Тони Тодоров. В изложбата, която се открива от 18 часа днес, те са събрани под мотото "Мистерии между световете". Мистерията е път към търсене на духовния път, споделяв разговора за картините си ходожникът. по думите му видимият свят, светът на петте сетива е особоно..

публикувано на 20.04.21 в 10:40

В Пазарджик откриват изложба, посветена на Иван Вазов

В Пазарджик ще бъде открита изложба, посветена на делото и живота на Иван Вазов.  Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература. Експозицията представлява 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческата биография на Иван Вазов.  Специално място е отделено на семейството..

публикувано на 20.04.21 в 06:38

Ричард Клайдерман пълни Колодрума през май

Концерт на световноизвестния пианист Ричард Клайдерман се подготвя на 29-ти май в Пловдив. Той ще бъде в зала Колодрума, а за организирането му община Пловдив е предвидила 50 хиляди лева без ДДС или общо 60 хиляди лева, става ясно от обявената покана за пряко договаряне. Предвидено в концерта на Клайдерман да вземат участие и 10 местни..

публикувано на 19.04.21 в 14:10

Епископската базилика на Филипопол приема посетители

От днес, ден след официалното откриване, Епископската базилика на Филипопол започва да приема посетители.  По пътеки от закалено стъкло могат да се разгледат близо 2 000 кв. метра уникални мозайки, експонирани на две нива. Има атрактивни зони, учебен детски кът, работилница за реставраторите и изложбено пространство. Цените на билетите за вход в..

обновено на 19.04.21 в 09:59