Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Снимка: bgonair.bg

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица.

Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна. От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани. 

Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив Антон Гълъбов.

Дублиращите сондажни кладенци 

Под 18-тия метър има водоносен хоризонт, който е под глинест упор т. е. няма смесване на замърсените повърхностни води с този водоносен хоризонт. Затова съветът на експертите беше да направим нови сондажни кладенци, обясни Антон Гълъбов.

Съществуващите сондажи са три, затова и новите сондажни кладенци също са три. Горната им част ще бъде циментирана и така няма да се позволи влизането на води от горния водонос.

Старите кладенци ще бъдат запечатани. Така питейната вода ще се изчисти.

До края на месец март трите нови сондажни кладенци ще бъдат готови, надяваме се до тогава да получим и техническата документация за пускането им, посочи Гълъбов.

Временно решение

Този процес обаче е временен. Ние си отваряме прозорец от 3 до 5 години, отбеляза главният инженер на пловдивдсото водно дружество. 

Мрежата на селото е замърсена вече с манган. Той е полепнал по тръбите. Това, което сега правим, е временно решение, обясни Гълъбов.

Цялостното решение на проблема е подмяна на цялата тръбна мрежа - довеждаща и разпределителна.

Мрежата е 30 километра и трябва да има задължителна процедура по обявяване на обществена поръчка

Започваме процедура по инженерингово възлагане. 

Не мога да се наема с прогноза за цената, но ще е няколко милиона лева, каза главният инженер на "ВиК"-Пловдив. 

Той посочи, че финансирането ще е външно, вероятно от ВиК-холдинга и МРРБ.

Трасето на новия водопровод

Фирмите, които участват в инженеринговото проектиране, ще дадат оптимално решение за трасето на водопровода - дали да се използва сегашната водопреносна мрежа през лозовите масиви, или да се изгради изцяло ново трасе през общински пътища. 

Ние го виждаме в съществуващите граници на сегашното трасе, посочи Гълъбов и допълни, че при този вариант ще бъдат засегнати много малко от земите на селото. 

Ще настояваме да се използва съществуващото трасе, заяви главният инженер на "ВиК"-Пловдив.

След около две години в Брестовица ще пие чиста вода, сподели личната си прогноза той. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Антон Гълъбов е в звуковия файл.

Още от категорията

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
Източният вход на ул.

Заменят дървета с ремонта на квартална улица в Пловдив

Вася Трачева, слушател на Радио Пловдив, ни потърси след като на улицата, на която живее, е започнал ремонт, предвиждащ смяна на пътната настилка и подновяване на тротоарите. Сигналът ѝ е свързан с това, че на малката квартална уличка "Братя Свещарови" в Пловдив  са премахнати няколко дървета, като на тяхно място са положени плочки за тротоар и не е..

публикувано на 16.04.21 в 10:27

Внесохме сериозен списък със законопроекти в различни сфери

Продължаваме срещите с новите депутатите от Пловдив, на 16 април говорим с Румен Йончев  от  коалиция "Изправи се! Мутри вън!", избран от 17 МИР Пловдив област. Той има стаж като депутат в 42-то и 43-то Народно събрание, лидер е на Земеделски народен съюз.  Румен Йончев каза, че предстои да се формира мнозинство по теми, идеи и ценности в това..

публикувано на 16.04.21 в 08:58

Всички партии с изключение на ГЕРБ искат да има кабинет

Новият парламент бе открит с пререкания и обещанието за пълна ревизия на дългото управление на ГЕРБ, което уморявало по думите на ораторите.  Говорим за новия парламентарен сезон - дали скъсен или устойчив, за възможен кабинет на трите партии от протестите, както и за заявените промени в изборните закони, коментар на политолога и университетски..

публикувано на 16.04.21 в 08:49

Рестартирай Европа: COVID-19 и качеството на въздуха

Начaло на кризата с COVID-19 Преди малко повече от година, когато новият коронавирус се появи,  националните правителства масово предприеха мерки за пълно или частично затваряне на хората по домовете им, за да се ограничи разпространението му. Така, със спиране на производствата и силното намаляване на трафика, още през април 2020..

публикувано на 16.04.21 в 09:00