Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво, на кого и как говорят кандидатите за депутати

"Пред вид последните събития не е изненада, че Дани Каназирева ще води листата за 17 МИР, но това за поред път доказва, че в политиката няма много хигиена. След 8 години анти - ГЕРБ говорене и участие в коалиции, които искаха да събарят ГЕРБ от власт - излиза, че едва ли не  тя е била "агент под прикритие"  и сега е най- заслужила да поведе областната листа за изборите", коментира в сутрешният блок на Радио Пловдив журналистът Любомир МинчевПо думите му това е морален момент, който е проблем и е не ясно каква ще е реакцията на избирателите.

Според професора по пиар Любомир Караджов и редно да се питаме защо в нашия политически живот се получава такъв миш - маш. По думите му отговорът е защото ние не произведохме качествена политическа класа, а и тази част, която е качествена не работи ефективно. Нямаме автентично ляво, защото то буди спомени за Жан - Виденовата зима и червените барони, нямаме автентично дясно, защото не харесахме приватизацията, сега се очертава да нямаме и автентичен център.

И двамата коментираха политиката да не се споделят следизборните коалиции с обяснението "народът ще реши", което се превърща в обяснение за договорките след вота, които разочароват хората, които са си дали гласа.

Вляво битката за Пловдив няма да промени резултатите, прогнозира Любомир Минчев. По думите му БСП ще запази 3-те си мандата тук, но поне се случва изчистването на партията от корпоративния й облик тук. Смяната на предложената от местната организация листа от страна на националното ръководство задава и въпрос - какво точно отразяват листите на партиите- политическа стратегия или пиар, каза Любомир Караджов.

По отношение на високия потенциал, който социолозите регистрират за "Има такъв народ" той постави още въпрос, който става актуален: "Какво направиха политиците с дълъг стаж - нищо, какво можем да очакмаве от политиците, които нямат никакъв стаж?! Ние нямаме политическа класа и за пореден път ще покажем, че сме страната на експериментите.

Според Любомир Минчев вероятно ГЕРБ ще победи в Пловдив, но е много възможно да се пробва вариант, в който да не може да се състави кабинет, за да се да се влезе в нов изборен цикъл.  Така, според него,  ще се реализира нереализираната идея на летните протести. Журналистът обаче е скептичен, че това ще се случи, защото опитът показва, че вече в парламента, партиите успяват да се съюзят.

Разговорът можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Само нов Изборен закон може да върне нормалността в България

"Днес започва възстановяването на нормалния парламентаризъм в България, след като дълги години той беше мачкан. Така че, днес е хубав ден за българската демокрация и парламентаризъм", коментира за Радио Пловдив политическият анализатор Осман Октай. Според него парламентарните политически сили са знаят, че работата им се наблюдава от..

обновено на 15.04.21 в 16:34

Новият парламент излетя нагоре като британския самолет Хариър

Новият парламент излетя нагоре като британския военен самолет Хариър, който излита вертикално. Нямаше заучени фрази, всички направиха заявки за приоритети, на няколко пъти се получи мнозинство всички срещу ГЕРБ. Оценката за първия ден на 45-то Народно събрание е на политолога Евгений Дайнов.  След изборите първите очаквания на..

публикувано на 15.04.21 в 16:12

ЦИК беше саботирана от част от държавните органи

"Първият ден от работата на новото Народно събрание започва със сериозни заявки",. Това каза специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова за направените от "Има такъв народ" и "Демократична България" предложенияза промени в Изборния кодекс. Според нея предложенията се правят още в първия ден на парламента, за да има време за обсъждането..

обновено на 15.04.21 в 16:12

Модернизират жп системи за сигнализация и телекомуникация по ОП "Транспорт"

Сигнализацията и телекомуникацията по железопътните трасета в страната са едни от най-важните фактори за сигурното и безопасното пътуване на влаковите композиции. Такива системи се изграждат по приоритетната за България железопътна линия Пловдив-Бургас.  Проектът „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по..

публикувано на 15.04.21 в 17:10

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс. "Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че..

публикувано на 15.04.21 в 15:11