Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За киното и психодрамата

“Никоя форма на изкуство, не влияе толкова много на съзнанието като филма, право в емоциите, дълбоко в тайнствените пространства на душата.”

Ингмар Бергман

На 11 март, в Пловдив, се случва събитието „Кино и психодрама“. Началото е в 18.30 часа. В рамките на 3 часа, ви очаква една вълнуваща среща, между психодрамата и киното. Допълнителна информация, във Фейсбук страницата на събитието.

А, кино и психодрама е съчетание, на което се спират моите събеседници, психологът Инна Бранева и психодраматистът Константин Бандеров, който е и фотограф. Всъщност, първоначално идеята идва от Косьо Бандеров. Киноизкуството и методът на психодрамата, създаден от Джейкъб Морено, много си приличат.

В този психотерапевтичен подход на Морено, се използват техники от драмата, чрез които човекът изиграва минали, сегашни или очаквани житейски ситуации и роли, опитвайки се да ги разбере по-добре и да постигне своето преобразяване. Изиграват се или се преиграват значими събития, за да се помогне на хората да разпознаят и изживея свои чувства, потискани до този момент. Да съумеят да ги изразят по-пълно и свободно. Морено твърдо вярва, че изиграването на проблемите има по-голяма терапевтична стойност, отколкото ако само се говори за тях. 

Косьо Бандеров и Инна Бранева са истински почитатели на киното и психодрамата, които в някои дни използват почивките в психодрамата, за да ходят на кино или запълват времето между две кинопрожекции, като се занимават с психодрама.

В последната февруарска неделя, в „Шейкър“, с тях си говорим за топлата връзка между киното, психодрамата, човешката душа, преживявания и емоции.

Чуйте повече, в прикачения файл. 
Още от категорията
Георги Кабаков

Георги Кабаков ще бъде четвърти съдия на Евро 2020

Пловдивчанинът Георги Кабаков ще участва на европейското първенство по футбол това лято, но като четвърти съдия. Реално България ще има двама съдии на Евро 2020, а освен Кабаков там отива и съгражданинът му Мартин Маргаритов.  Така най-добрият ни международен съдия научи две отлични новини за себе си само в рамките на 24 часа, след като вчера стана..

публикувано на 22.04.21 в 13:14

Локомотив с четвърта поредна победа!

Локомотив (Пловдив) победи Левски с 1:0 в мач от 25-ия кръг на efbet Лига. Кристиян Илич вкара единствения гол в мача в началото на второто полувреме. Със спечелените три точки тимът, воден от Александър Тунчев, вече има актив от 52 на втората позиция. Левски от своя страна остава девети с 28 точки.  В последния кръг от редовния сезон пловдивчани..

публикувано на 21.04.21 в 23:03

Локомотив - Левски пряко по Радио Пловдив

Локомотив (Пловдив) приема Левски в среща от 25-тия кръг на Първа лига. Мачът е от 20:30 часа тази вечер на стадион „Локомотив“ и ще бъде ръководен от Драгомир Драганов. Пловдивчани влизат в срещата на гребена на вълната, след като продължават да са еднолично втори в класирането с 49 точки и изглежда все по-вероятно, че именно те ще завършват и в края..

публикувано на 21.04.21 в 17:52

Студенти медици засаждат дръвчета за Деня на Земята

Тази година, студентите от Медицинския университет в Пловдив ще отбележат Деня на Земята 22-ри април, с инициатива по засаждане на борови дръвчета. Инициативата се провежда със съдействието на отдел „Международно сътрудничество и проектна дейност“, начело с проф. Диляна Вичева. В нея ще се включат студенти от различните факултети и..

обновено на 21.04.21 в 15:13

Кремена Каменова слага край на състезателната си кариера

Волейболистката на Марица (Пловдив) Кремена Каменова реши да сложи край на състезателната си кариера. “Искам да отдам цялото си време на сина си Матей и мъжа си Руслан. Радвам се, че успях именно в Марица да завърша своята кариера. Искам да благодаря на Марица, и в частност на Илия Динков и Борис Халачев, за условията, подкрепата и професионалното..

публикувано на 21.04.21 в 15:12