Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бюджетът на Пловдив е хаотичен, без приоритети и развитие

| обновено на 01.03.21 в 15:45

БСП няма да подкрепи бюджета на Пловдив за тази година. Това съобщиха на пресконференция групата на общински съветници социалисти. 

Председателят на червените съветници Николай Радев го определи като „хаотичен, без приоритети и стъпала на развитие“. Той посочи като недостатъци недоборите, които не се събират, като подчерта, че говори за тези, за които на общината й е изгодно да пропуска събирането им. 

С над 20 млн. лв. може да нарасне бюджетът, ако кметът постави въпроса пред премиера за компенсиране на общината със средства заради това, че хората от общините Марица и Родопи ползват и амортиизрат градската инфраструктура на Пловдив, лекуват се в общинските здравни заведения и ползват училища. Радев критикува и политиките в областите на здравеопазването и образованието.

Той обяви, че според БСП в тазгодишния бюджет е необходимо да се инвестират над 2 милиона лева за ремонт и оборудване на сградата на бившата Белодробна болница и предоставяането й за филиал на една от двете общински болници.  

А за образованието - въпреки добрите думи за капиталовата програма, в която са включени изграждането и ремонта на детските заведения, от БСП смятат, че е аложително да се отделят още 3 млн. лв. 

И още пари, според БСП - поне 500 хил. лева общината трябва да инвестира в сектора на туризма.

Николай Радев припомни, че групата на БСП е уведомила за причините, заради които е против тегленето на заем. И добави: "Но за кмета това мнение не е важно, щом Борисов му даде разрешение".

БСП ще гласува и против програмата за разпореждане с общинска собственост. 

Подробности може да чуете в репортажа в звуковия файл. 
Още от категорията

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 16.04.21 в 17:26

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47