Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията. 

Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене, защото тези точки са се установили като далеч повече от помещения за консумация на различни видове продукти. 

Здравната сигурност обаче остава на първо място и никой от собствениците на заведения не крие готовността си за спазването на мерките, макар и понякога неясни. 

"Подготвили сме дезинфектанти на десет места, поставили сме табели навсякъде - за дистанция, носене на маски и дезинфекция. Този път заповедите са малко по-неясни, така че ще чакаме да дойдат да ни проверят" заяви собственик на заведение. 

Съдбата на сервитьори, бармани, готвачи, уредници на зали и посрещачи остава малко в страни от фокуса на обществото. За тях бяха предвидени мерки от държавата, като най-популярната e “Запази ме”. Немалко бяха затрудненията и забавянията в изплащането на средства по тази програма, но каква всъщност е действителността, какви са възможностите на един служител в заведение? 

"Аз успях да се изолирам в планината, като не ми се налагаше да плащам наем и не харчих почти нищо. Но много мои колеги с деца и належащите разговори се преориентираха, а други наистина не знам как се справили" споделя барман в центъра на Пловдив. 

Плащане на забавени сметки за битови разходи, осигуряване на свежа бира, закупуване на зеленчуци и месо, които, ако са добри, са с кратки срокове на годност, а и най-важното смяната на олиото за гответе. Каква всъщност излиза сметката в крайна сметка? 

"Всяко едно затваряне и отваряне струва по около 10 хиляди лева" това е цената, която малко заведение в "Капана" плаща за да започне работа. "Не искам хората да се чудят защо в квартала им кафето е 1.20лв., а в тук е 2,60лв. Аз не работя на печалба от 300 процента, в тази цена всъщност влизат всички данъци, това е цената на работата на чисто" казва ресторантьор. 

Усеща се надежда за връщане към нормалния ритъм на живот и достъп до познатите способи за преминаване на времето, но несигурностите все още са осезаемо икатегорично на дневен ред.
"Над 90% от нашия персонал беше запазен, защото успяхме да се възползваме от държавните програми" каза Теодор Атов - управител на пловдивски ресторант в интервю за Радио Пловдив. 

Бизнесът на Атов не е част от сивия сектор и не е срещал трудности в кандидатстването по държавните програми. 

"Важно е сега да ни бъде разяснена малко повече заповедта на министъра, защото сме напълно убедени, че това не е крайният ѝ вариант" смята Атов. 


Още от категорията

Коронавирусът не може да мутира безкрайно

"Обнадеждаващо е, че коронавирусът не може да мутира безкрайно. Част от мутациите, които би получил след селективен натиск с различни ваксини или развиване на антитела  би довел до мутации, които ще променят начина на свързване на рецептора с клетките." Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ. "Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да..

публикувано на 19.04.21 в 16:04

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Основно училище „ Райна Княгиня ” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей. STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии,..

обновено на 19.04.21 в 14:44

Трябва да има структура за координиране на пандемията

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед.  Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения  е необходимо да има централен..

обновено на 19.04.21 в 12:26

Мерките имат ограничен ефект, когато не се спазват

„Тези противоепидемични мерки, които непрекъснато се затягат и разпускат в България, имат много ограничен ефект, когато не се спазват. Една от причината е, че хората не виждат смисъл в това, което се прави“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в..

публикувано на 19.04.21 в 10:44