Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ стои най-добре в Пловдив за предстоящите избори

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

От четиригодишно, депутатското време се скъси  до месец. И се превърна в кандидатдепутатско. И всички вкупом се превърнаха в бегачи на кратки разстояния, за които  остава  само месец до изборния ден.  С нови герои - според социолозите с поне две сигурни нови формации в Народното събрание и с леки корекции при познатите нови/стари партийни дами и господа и странни/дали коалиции.

Днес ще гледаме епизода с тегленето на жребия за номерата на бюлетините за партиите и коалициите, предизвиквал досега от комични до почти метафизични тълкувания. И ще питаме за избора на водачи на листи и за други изборни въпросителни.  На границата между края на настоящия парламент и началото на предизборната кампания, как коментира ситуацията политологът доц. Иво Инджов.

Доц. Инджов отбеляза, че ако Делян Пеевски не попада в листите на ДПС е изненадващо, защото до преди 2 месеца отговорни фактори на ДПС внушаваха, че е логично той да е сред кандидат - депутатите. "Ако той остъства, то това означава, че ДПС търси  един по-приемлив образ за участие във властта", посочи политологът. 

Листите и ветераните в тях: "В различните райони има сблъсък на стари политически лица, които са лидери на партии. Например в Пловдив и София, където ще се борят със своите листи Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов. Също е интересно навлизането на медицински лица в листите, с коренно противоположни позиции по отношение на коронавируса, ваксинацията и т.н. Със сигурност коронавирусът ще бъде едно от "главните действащи лица" в кампанията, дори и партиите да не акцентират върху него. Ние виждаме колко проваляща се е политиката на управляващите за овладяване на епидемията. Те говорят, че България се справя добре, но това не е така, защото в края на м.г. имахме много висока смъртност."

"Управляващите действат популистки, като отварят ресторантите, искат да тушират напрежението по този начин. това са предпазни клапани, които да отпуснат енергията на недоволство, но това ще доведе до ръст на заболели и ще ограничи избирателната активност. Тогава ще наблюдаваме сблъсък на твърди ядра на партиите, и тогава ще спечели ГЕРБ", посочи политологът. По думите му номерата на партиите действат само първосигнално, но това е така предимно за избирателите с по-ниско образование. "Като цяло номерът на бюлетините няма никакво значение", допълни доц. Инджов. 

Пловдив и изборите на 4 април: "Управляващите стоят най-добре в Пловдив, защото от БСП в последния момент сменяха листи и избирателите не са убедени да гласуват за социалистите. Специално в Пловдив опозицията не е в много добра форма, още повече, че отново ставаме свидетели на това явление - софийски водачи в Пловдив. Това не говори добре за качеството на политическия живот в Пловдив."

"ГЕРБ се опитва да приобщава и нови лица, като например Дани Каназирев, Любен Дилов - син и други, което е заявка за разширяване на политиките", посочи доц. Иво Инджов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Модерна инсталация на Римския стадион провокира пловдивчани

500 сребърни чували с неясно съдържание бяха струпани на Римския стадион. Гледката удиви минаващите покрай тях пловдивчани.  Инсталацията е на Севдалина Кочевска и е подготвяна за старта на Седмицата на съвременното изкуство, която се открива на 2-ри септември. Тя е част от Есенния салон на изкуството. "Инсталацията е вид надграждане на..

публикувано на 30.08.22 в 15:31

Пет мобилни секции за карантинираните в Пловдив

Пет подвижни секционни избирателни комисии за карантинирани и хора в изолация ще бъдат създадени в Пловдив. Това предлагат от Община Пловдив на базата на подадените до 10 ноември 63 заявления за гласуване от избиратели, съобщи в интервю за Радио Пловдив секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева. Предложението вече е изпратено до 16-та..

публикувано на 11.11.21 в 13:48

Изборните бюлетини пристигнаха в Пазарджик

Бюлетините за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември бяха доставени по обяд пред Областната администрация в Пазарджик. Общият им брой за двата избора в областта е 482 000. При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани до Областна администрация Пазарджик и днес ще бъдат предадени по график на..

публикувано на 10.11.21 в 12:31

Хартиените бюлетини за вота в неделя пристигнаха в Пловдив

Със  засилена полицейска охрана в Областната администрация на Пловдив пристигнаха 1 205 000 хартиени бюлетини, предназначени за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември. 617 000 бройки са предназначени за избирателните секции в 16 МИР Пловдив град, а 588 000 за МИР 17 Пловдив област...

публикувано на 08.11.21 в 13:58

ВАС отмени решението на ЦИК за броенето на разписките

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини, съобщиха от съда. Административно дело № 10928 от 2021 г. беше образувано по жалби на..

публикувано на 04.11.21 в 13:01