Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Галерия "Ромфея" показва картини на талантите от НХГ-Пловдив

Традиционната годишна изложба на ученици от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще бъде открита тази вечер в галерия "Ромфея", Пловдив. Тя ще може да се разгледа до 15 март 2021 г.  В експозицията ще бъдат показани произведения на гимназисти от всички седем специалности на училището - Живопис, Графика, Стенопис, Рекламна графика, Пространствен дизайн, Скулптура и Иконопис. 

Галерия "Ромфея" от 20 години оказва голяма обществена и финансова подкрепа на талантливите ученици от НХГ "Цанко Лавренов". Галеристите Бойко Ватев и Камен Шишманов дават възможност на гимназистите да покажат най-добрите си произведения в ежегодните общи ученически изложби през месец март. 

В експозицията ще бъдат включени и творбите на петимата гимназисти, които спечелиха награди от конкурса на галерия "Ромфея". По традиция всяка година галеристите връчват стипендии и поощрителни награди на бъдещите художници от НХГ "Цанко Лавренов". 

Тази година победител е дипломантката Виктория Илиева от специалност "Рекламна графика" с водещ преподавател - Петър Чучулигов и преподавател по "Живопис" - Ваня Годжелова. Тя спечели едногодишна стипендия за цялостно представяне (в сферите на живописта и рекламния дизайн). Виктория Илиева е автор и на плаката за настоящата изложба.

Галерия

Още от категорията

Лазаровден и Цветница възраждат природата

"Каквото и да е времето – на Цветница винаги светва слънце!" Това казва Грозделина Георгиева от Етнографския музей в Пловдив, където може да разгледат пълната с цвят изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“. „Важни са дните и преди започване на Страстната седмица – това са Лазаровден и Цветница. Тази година по изключение няма да..

публикувано на 23.04.21 в 09:50

В "Срещите" - за ценностите, добродетелите и смелостта

Тази събота в „Срещите” с автора на прекрасните есета „Несъгласни думи” Димитър Бочев си  говорим за съотношението между Божието и людското.  Разговорът  ще е за фундаменталните добродетели и ценности, които християнската ни цивилизация следва, но и за биографичния път на всеки от нас. Повече от откровено с Димитър Бочев. Бъдете с Радио Пловдив. Ще е..

публикувано на 23.04.21 в 09:46

Пловдивски писатели с второ литературно четене

Днес ще се състои второто литературно четене по проекта "Писателите и Пловдив", част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г. Проектът на „Дружество на писателите – Пловдив“, подпомогнат от Община Пловдив, се изпълнява за пета поредна година. Четенето ще се състои в залата на дружеството, ул. "Княз Александър Батенберг" 27, от..

обновено на 23.04.21 в 08:57

Поредно признание за талантливия пианист Борко

Почетен плакет на Община Пловдив  връчи кмета на Пловдив  Здравко Димитров на  9-годишния пианист Борис Дюлгеров в заседателната зала на пл. „Стефан Стамболов“. Малкият виртуоз  е носител на редица наши и международни награди, сред които „златен медал“ от  тазгодишния Международния музикален конкурс в Сицилия, на най-престижната  награда..

публикувано на 22.04.21 в 14:18

Първите два романа на писателя Галин Никифоров в ново издание

„Добро момче. Умерено нежно” на Галин Никифоров е омнибус, в който привидно коренно различни истории се допълват в прецизен механизъм, трансформиращ дори и ежедневни случки в смайващи фрагменти от калейдоскопа на живота, пишат от издателство "Сиела". Преди екранизацията на „Тяло под роклята“ един от най-добрите български автори се завръща..

публикувано на 22.04.21 в 07:14