Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф.Пламен Павлов за книгата "Владетелите на България"

Проф. Пламен Павлов
Снимка: БГНЕС

Книгата "Владетелите на България"  е панорама на българската държавност, каза в интервю за Радио Пловдив проф. Пламен Павлов съавтор на изданието, заедно   с Делян Момчилов. 

В изданието на "Сиела"   са представени  хронологично над 80   владетели  по българските земи от древните траки и  кановете, до последните  царе и царици.  Между тях има и слаби, и силни владетели. Включени са   над 150 оригинални илюстрации и 50 карти,  с познати и неизвестни места и съкровища.  Илюстрациите са на  Стен Дамянов. 

Изданието не е академично, каза  още проф. Павлов, а по-скоро енциклопедично, като идеята е владетелите  и събитията да бъдат представени на достъпен език и с кратка информация, за да бъдат по-достъпни за младите читатели. Като не са спестени и провалите и неудачите, както и многобройните поводи за гордост от родната история. 

Проф.Павлов подчерта и включването на българските царици, за които рядко се среща информация.

Като една от най-значимите фигури, той определи личнстта  на българския цар Самуил, предизвикал в настоящето ни необосновани спорове със западната ни съседка.

Цялото интервю с проф.Пламен Павлов е в звуковия файл.
Още от категорията

Поредно признание за талантливия пианист Борко

Почетен плакет на Община Пловдив  връчи кмета на Пловдив  Здравко Димитров на  9-годишния пианист Борис Дюлгеров в заседателната зала на пл. „Стефан Стамболов“. Малкият виртуоз  е носител на редица наши и международни награди, сред които „златен медал“ от  тазгодишния Международния музикален конкурс в Сицилия, на най-престижната  награда..

публикувано на 22.04.21 в 14:18

Първите два романа на писателя Галин Никифоров в ново издание

„Добро момче. Умерено нежно” на Галин Никифоров е омнибус, в който привидно коренно различни истории се допълват в прецизен механизъм, трансформиращ дори и ежедневни случки в смайващи фрагменти от калейдоскопа на живота, пишат от издателство "Сиела". Преди екранизацията на „Тяло под роклята“ един от най-добрите български автори се завръща..

публикувано на 22.04.21 в 07:14

Галерия "Лабиринт" представя Венцислав Диков в Пловдив

Галерия " Лабиринт " открива първата изложба от 2006 г. насам в Пловдив на Венцислав Диков . "Сън" е естествено продължение на неговата изложба "Шаман" през март в София. С новите си картини Венцислав Диков навлиза в света на сънищата. Свят, в който нищо не е точно такова, каквото би трябвало да бъде, или направо въобще не е ясно какво е...

публикувано на 22.04.21 в 06:08

Изложба на наградени ученици от НХГ "Ц. Лавренов" в "Arsenal of art"

Изложба на ученици от НХГ "Цанко Лавренов ", които са носители на награди се открива в галерия "Arsenal of art" в Пловдив. Събитието се осъществява след покана от известния пловдивски художник Ангел Гешев, който е собственик на изложбеното пространство. Ще бъдат представени живописни, графични и скулптурни произведения на талантливи гимназисти,..

публикувано на 22.04.21 в 06:01

Деца в оркестъра

Проектът "Деца в оркестъра" е   насочен към занимания с деца, лишени от родителска грижа. Музикалните педагози Албена Бяндова и Диана Петкова, от къща за музикални вълюебства "Дивизи", провеждат ежеседмични занимания с малчугани на възраст от 3 до 12 г.,  от ЦНСТ „Детска къща“ – Пловдив. Чрез игри и иновативни методи децата ще се запознаят с..

публикувано на 21.04.21 в 15:04