Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма информация, но няма и ваксини

Позната картинка ме посрещна пред изглежда основния ваксинационен пункт в Пловдив  - сградата на РЗИ. Опашка от около 20 души на всякакви възрасти, които се опитваха да спазват социалната дистанция, бурно задаваха въпроси на охранителя на здравната инспекция, който за пореден път беше взел ролята на разпределител и информационно гише едновременно. 

Това очевидно създаваше пречки и изнервяше хората, някои от които видимо бяха прекарали часове пред централния вход с желание за ваксинация. 

"Не ни дават никаква информация, хора влизат, ето, вижда се - операта, балета, БЧК, очевидно имат ваксини. Ние стоим тук от два часа и не е излязъл никой да ни каже една дума" споделя 65-годишна жена с придружаващо заболяване.

Липсата на информация беше информация беше основният мотив в настроенията в двора на РЗИ, въпреки че охранителят на сградата полагаше усилия това да не личи. 

Сред чакащите имаше и студенти от Ирландия, 4ти курс в пловдивския медицински университет, които, поради естеството на дейността си също желаеха да се ваксинират. 

"Искахме да се ваксинираме, защото работата ни го изисква, но сега това изглежда твърде трудно. Ако трябва да съм честна, докато идвахме насам очаквахме нещата да са толкова хаотични".

Липсата на информация се е отразила и на човек с диабет, който втори пореден ден се опитва да достигне до ваксина. 

"Звъннал съм на над десет телефонни номер и никой не иска да ми даде отговор, даже подхождаха с насмешка към въпросите ми. Това е напълно недопустимо".

При желание за разговор с представител на РЗИ на място получих твърд и категоричен отказ, като малко по-късно охранителят на сградата получи обаждане да ме изведе извън нея. 

"Обадиха се отгоре и ви наблюдават на камерите", при въпрос дали това означава, че се забранява на журналисти да влизат в сградата на РЗИ охранителят отговори с "да, без разрешението на директорът на РЗИ не може". 

Все пак представител на РЗИ се появи на входа, макар и това да не промени нещата много. 

В пълна противоположност беше ситуацията пред денонощния кабинет в ДКЦ Пълмед, там нямаше опашки, нямаше струпвания и напрежение, но нямаше и ваксини. 

В ДКЦ-1 в Пловдив ситуацията беше същата, като там ваксини не е имало от 23.02, в разговор с личен лекар практикуващ в дкц-то, разбирам че всъщност общопрактикуващите лекари също не разполагат с повече информация отколкото обикновените граждани.

"Ние получаваме информация само от медиите, никой не ни дава информация, аз също звъня на РЗИ, но резултатите не са по-различни" споделя лекар  с над 40 години практика. 
Желаещи да бъдат имунизирани пред РЗИ Пловдив


Галерия

Още от категорията

Разкриха пловдивска "пирамида" за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за "изборна търговия" ,  стана ясно от  изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор.  Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия. Първоначално разследването по образуваното досъдебно е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна..

обновено на 14.04.21 в 17:56

Петър Петров поема временно Областната управа

"Днес се вълнувам повече отколкото в първия ден, в който прекрачих областна управа". Това каза Дани Каназирева в днешния си последен ден като областен управител на Пловдив. Тя вече е депутат от ГЕРБ, а поста като изпълняващ длъжността ще поеме досегашният й заместник Петър Петров. „Имах честта да бъда областен управител в най – тежката година...

обновено на 14.04.21 в 17:24

Covid отне още 15 живота в Пловдив

270 са новодиагностицираните случаи на Ковид-19 през изминалото денонощие в Пловдивска област.  Сред новозаразените са 3 лекари и един помощник възпитател от детско заведение, наложена е карантина на контактните 16 деца и 3 души персонал. От Спешна помощ за денонощието са отговорили на 215 повиквания, от тях 47 свързани с..

публикувано на 14.04.21 в 15:44

270 са новите случаи на коронавирус в Пловдивска област

18 процента от тестовете за коронавирус са  положителни, като за денонощието са регистрирани нови 2 944 случая. Пробите са общо 16 242, отчитат от Единния информационен портал.  270 от новозаразените са в област Пловдив , в Пазарджик – 124.  В Смолян  са регистрирани 41 заразени. Сред тях  е мединска сестра от детско заведение в община..

обновено на 14.04.21 в 15:39

Отровен фураж погуби 19 овце в частна ферма

Пловдивската полиция и Областната агенция  по безопасност на храните проверяват случай с овце, умрели от отровен фураж.   Разследването е по сигнал на собственик на частна ферма в първомайското село Крушево. Фермерът  загубил 19 овце, след като ги нахранил с нов фураж, закупен от Чирпан.  След консултация със специалисти от ветеринарно-..

публикувано на 14.04.21 в 11:59