Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на "Бомбето" в Кукления театър

Каскетът ли управлява бомбето, или бомбето – каскета? 

С тази образност е поставен социалният и философският конфликт в куклената постановка за възрастни „Бомбето“ по новелата на Йордан Радичков. Представлението е реализирано от Пловдивския Куклен театър с гост-режисьор Катя Петрова, която пък е поканила от своя страна за сценографията на спектакъла японката Рин Ямамура, възпитаничка на нашата НАТФИЗ.

Проблемите, разглеждани от мъдреца Радичков, са изцяло поставени на философска основа от типа на житейския парадокс, че човекът винаги си е въобразявал, че сам избира шапката си, без да си даде сметка, че именно шапката е онази, която избира него.

Има много изрази за шапки от вида на „Свалям ти шапка“, „Не се прави на дръж ми шапката“, "Шапка на тояга" и други, но шапката може да олицетворява дори социално разслоение – като работническа класа онагледена с каскет, а буржоазията представена с бомбе.

"В дадена ситуация каскетът управлява бомбето" - сподели Катя Петрова.

Бившият директор на театъра Виктор Бойчев, по чиято инициатива е започнала реализацията на спектакъла, изтъква мъдростта на Радичков като автор и дори пророк на съвремието.

Актьорът Димитър Николов-Шаблата пък определи шапките, като отредени роли в един цирк, в който играем всички.

Необходимо е да се подчертае, че изключителната сценография постановката дължи на японката Рин Ямамура. 

„Само тя може да превърне ярката визия в знак, такава условност търсех“ – обосновава избора си на сценограф режисьорката Катя Петрова. Иначе Рин е завършила сценография в българския НАТФИЗ и вече 20 години живее и твори у нас.

"Не текстът - независимо на Шекспир или Радичков, трябва да се напасне към нас, а ние трябва да се напасваме с текста" - сподели Ямамура.

Анимацията в спектакъла е на Сотир Гелев, а музиката на Христо Йоцов.

Премиерата на спектакъла „Бомбето“ по Йордан Радичков е на 11 март в Пловдивския куклен театър.


Галерия

Още от категорията

Поредно признание за талантливия пианист Борко

Почетен плакет на Община Пловдив  връчи кмета на Пловдив  Здравко Димитров на  9-годишния пианист Борис Дюлгеров в заседателната зала на пл. „Стефан Стамболов“. Малкият виртуоз  е носител на редица наши и международни награди, сред които „златен медал“ от  тазгодишния Международния музикален конкурс в Сицилия, на най-престижната  награда..

публикувано на 22.04.21 в 14:18

Първите два романа на писателя Галин Никифоров в ново издание

„Добро момче. Умерено нежно” на Галин Никифоров е омнибус, в който привидно коренно различни истории се допълват в прецизен механизъм, трансформиращ дори и ежедневни случки в смайващи фрагменти от калейдоскопа на живота, пишат от издателство "Сиела". Преди екранизацията на „Тяло под роклята“ един от най-добрите български автори се завръща..

публикувано на 22.04.21 в 07:14

Галерия "Лабиринт" представя Венцислав Диков в Пловдив

Галерия " Лабиринт " открива първата изложба от 2006 г. насам в Пловдив на Венцислав Диков . "Сън" е естествено продължение на неговата изложба "Шаман" през март в София. С новите си картини Венцислав Диков навлиза в света на сънищата. Свят, в който нищо не е точно такова, каквото би трябвало да бъде, или направо въобще не е ясно какво е...

публикувано на 22.04.21 в 06:08

Изложба на наградени ученици от НХГ "Ц. Лавренов" в "Arsenal of art"

Изложба на ученици от НХГ "Цанко Лавренов ", които са носители на награди се открива в галерия "Arsenal of art" в Пловдив. Събитието се осъществява след покана от известния пловдивски художник Ангел Гешев, който е собственик на изложбеното пространство. Ще бъдат представени живописни, графични и скулптурни произведения на талантливи гимназисти,..

публикувано на 22.04.21 в 06:01

Деца в оркестъра

Проектът "Деца в оркестъра" е   насочен към занимания с деца, лишени от родителска грижа. Музикалните педагози Албена Бяндова и Диана Петкова, от къща за музикални вълюебства "Дивизи", провеждат ежеседмични занимания с малчугани на възраст от 3 до 12 г.,  от ЦНСТ „Детска къща“ – Пловдив. Чрез игри и иновативни методи децата ще се запознаят с..

публикувано на 21.04.21 в 15:04