Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества 143 години Свободна България

| обновено на 03.03.21 в 09:30
3
Снимка: Община Пловдив

На 3 март България чества Националния си празник. Тази годинина отбелязваме 143 години от Освобождението на страната и подписването на Санстефанския мирен договор, който през 1878 година слага край на Руско-турската война.

Националният празник се отбелязва с чествания в цялата страна. Заради пандемията официалната церемония на връх Шипка беше отменена, но паметникът е отворен за посещения при спазване на предвидените ограничения, преминаването през Шипченския проход е ограничено до 17 часа.

В Пловдив 3 март ще бъде отбелязан с молебен, тържествено честване пред паметника на руските освободители на Бунарджика, панихида за загиналите за свободата на града и тържествена заря - проверка.

Молебенът ще бъде отслужен от 11 ч. в катедралния храм „Света Богородица“ от пловдивския митрополит Николай, след което в 12 ч. ще започне честването пред паметника на освободителите на Бунарджика. Официално слово ще произнесе кметът Здравко Димитров, а водещ ще е един от най-добрите наши рецитатори – Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и униформени членове на комитет „Родолюбие“, които преди началото на тържественото честване отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на героичното българско опълчение.

Вечерта от 18,30 ч. на площад „Централен“ ще се състои тържествена заря-проверка по повод Националния празник на страната с участието на военни формирования от пловдивския гарнизон.

Официалното слово ще бъде произнесено от генерал-майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от пловдивския Драматичен театър - Симеон Алексиев.


"Трети март 1878 година е денят на възкресението на българския народ след 500 години на политическо и духовно робство." Това заявява кметът Здравко Димитров в поздрава си към пловдивчани. Той посочва, че „Цели пет века Свободата е мечта и надежда, която съхранява нашата етническа, религиозна и културна самобитност.“

Поздравявайки пловдивчани за Националния празник, областният управител Дани Каназирева отбелязва: „В нашата история има няколко дати, които са повод за национално самочувствие, но 3 март е свещена, тъй като е свързана с дълго жадуваната свобода.“


Как пловдивчани отбелязват 3 март можете да чуете в звуковия файл от анкетата на Никола Николов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ремонтираният участък на Рогошко шосе е отворен

Отворен за движение е ремонтираният участък от Рогошко шосе. Положен е нов асфалт, отводняване на трасето, ново осветление. Реконструкцията започна през февруари и обхваща 1/4  от целия път, за който беше отпуснат аванс от от 2 милиона лева от бюджета на община Пловдив.   За цялото трасе са необходими още 12 милиона, които не са налични,..

публикувано на 10.05.24 в 15:25

Юбилейното "Вино и гурме" започна с Дионисово шествие

С традиционното Дионисово шествие започна и тази година 10-то юбилейно издание на фестивала "Вино и гурме". Бог Дионис, придружен от кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев, поведоха шествието, което под звуците на българска ръченица премина през главната улица и стигна до площада пред Туристическия..

публикувано на 10.05.24 в 13:55

Пиян без книжка залови полицията в с. Кръстевич

Млад шофьор е заловен да кара пиян и без книжка в хисарското село Кръстевич, а двама дрогирани водачи бяха засечени в Пловдив. Полицейските служители извършили проверка на лек автомобил „Мазда“, управляван от 20-годишен водач. На място било установено, че водачът не притежава шофьорска книжка, а пробата му с драгчек отлеча близо 2 промила..

публикувано на 10.05.24 в 11:46

Ремонтът на мост в Пазарджик се отлага

Ремонтът на един от основните мостове на река Марица в Пазарджик се отлага, съобщи кметът на общината Петър Кулински. Причината за това , според него, са политическите трусове в страната.  Съоръжението, което поема трафика от автомобили от и към родопската част на региона, е  силно амортизирано. Според специалистите, мостът е с подкопани основи и..

публикувано на 10.05.24 в 10:44

Започва Празникът на Златоградското чеверме

С богата програма се отбелязва Празникът на Златоградското чеверме. Празникът ще започне тази вечер с шоу програма на комика Шкумбата и с участието на танцова формация „Елика“.  Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато на централния градски парк отново ще бъде представено автентично приготвяне на чеверме и традиционни златоградски ястия...

публикувано на 10.05.24 в 10:18