Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трети март е основополагаща дата в историята на България

„Трети март е основополагаща дата и всеки българин трябва да го осъзнава и да го отчита“, заяви в интервю за Радио Пловдив Видин Сукарев, историк от Регионален исторически музей-Пловдив.

Историкът коментира и мненията от различни общественици, че 3 март не трябва да бъде национален празник на България.

„3 март е символна дата в историята на България. Това, че има политизиране и намеси на различни сили, и фобии, свързани с външни сили, съчетания и влияния, е по-скоро проблем на съвременното ни общество, с нарушено хармонично, историческо и политическо развитие, а не на историческата дата 3 март и нейното значение. Защото тя наистина е основополагаща. Защото ако го нямаше 3 март 1878 година, нямаше да има нито 6 септември 1885 година, нито 22 септември 1908 година“, подчерта Сукарев.

Историкът каза още, че Санстефанският мирен договор е предварителен, но малко хора от обществеността тогава, са знаели това.

„Санстефанският мирен договор общо взето е реалистичен. И той стъпва на тогавашните позиции на българската възрожденска нация“, каза още Видин Сукарев.

На 3-ти март 2021 година по повод 143 години от Освобождението на България Регионален исторически музей – Пловдив работи с две от своите експозиции - „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1, които ще приемат посетители до 17.00 часа.

Цялото интервю с Видин Сукарев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Без правителство няма да ги има обещаваните изборни промени

След отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" да приемат дори само разговори с ГЕРБ- СДС за съставяне на правителство, единственият вариант за управляващо мнозинство е във втория мандат, който ще бъде връчен, смята социологът от "Тренд" Димитър Ганев.   "Ключов субект в това Народно събрание се оказа "Има такъв народ" и, ако те не..

публикувано на 21.04.21 в 16:16

Подновяват ремонта на Подбалканския път след сигнал до Радио Пловдив

Репортерска проверка на Радио Пловдив провокира подновяването на ремонта по Подбалканския път в района на село Иганово. Слушател от селото сигнализира, че от три месеца там дишат прах заради непоставена настилка. В края на януари 2021г. започва ремонт на Подбалканския път в района на с. Иганово. От тогава насам н астилката е на камъни и..

обновено на 21.04.21 в 14:51

Векторните ваксини са пресилено сатанизирани

 Не зная защо всички говорят за три вълни на Ковид-кризата. Имаме три пъти частично затваряне на държавата, а вълните реално бяха две.  Не приемам, че  случаите от 40-50 заболели дневно бяха  сериозна вълна, а – предвестници на голямата вълна. Това заяви  д-р Стефан Константинов, директор на Университетската болница за специализирано активно..

публикувано на 21.04.21 в 11:16

Кабинетът на ГЕРБ-СДС е за широка пиарска употреба

Никой не може да каже дали ще има правителство или – не. Дори и Слави Трифонов не може и затова не се показва в медиите, коментира журналистът Явор Дачков. По думите му, има две версии за политическа развръзка: кабинет ще има на всяка цена, въпреки очевидните противоречия на политическите сили да съставят мнозинство. И другата, че веднага..

публикувано на 21.04.21 в 10:10

Националният план за възстановяване да се доработи

Новото правителство ще трябва да всесе Националния план за възстановяване , по който се очакват значителни средства за България. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се..

публикувано на 20.04.21 в 15:55