Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчиловци се хвана на "Хоро за пробуждане"

Снимка: chujdozemec.com

В родопското село Момчиловци извиха "Хоро за пробуждане" по повод Националния празник 3 март. Това стана при спазване на всички противоепидемични мерки, информира кореспондентката ни в Смолян Радостина Чернокова. 

По традиция 3-ти март винаги се отбелязва на открито, в Момчиловци също, каза кметът на родопското село Сийка Суркова:

"Днес поднесохме цветя и венци пред паметните плочи на героите и на единствения наш опълченец Вълчо Гайдаров, който е участвал в боевете в Шипка, Шейново и Стара Загора. Празникът продължи с "Хоро за пробуждане" - една българска инициатива, в която и Момчиловци се включва, и беше водено от танцовите състави към читалището в селото с кърпи помежду си. Иначе пък малко да повдигнем българския дух и да се почувстват по малко по - различен начин хората на днешния празник."

Тази година спускането със знамена на пистите в ски център "Картола" над селото се отмени заради топлата зима, която почти стопи снега и стана невъзможно провеждането на събитието. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Земетресение със сила 3,6 бе усетено в Пловдив (обновява се)

Земетресение с магнитуд 3,6 степен по скалата на Рихтер бе усетено в Пловдив. От НИГГГ към БАН съобщават, че трусът е регистриран в 20,18 часа на 9,9 километра западно от град Куклен. Дълбочината му е била 15 километра. По първоначални данни на Европейския сеизмологичен център  епицентърът е бил в Стамболийски, а силата му е 3,4 по Рихтер. По- късно..

публикувано на 18.08.24 в 20:35

Запали се Младежкият хълм в Пловдив

Локализан е пожарът от западната страна на Младежкия хълм в Пловдив. Горят сухи треви и храсти в района над Детската железница. 6 пожарни екипа са на място до пълното потушаване на огъня. Сигналът за него е подаден около 15 часа. Бързата реакция на огнеборците е успяла да предотврати по- сериозни щети за намиращите се в близост къщи. Все още не са..

публикувано на 18.08.24 в 15:47

Задържаха мигранти край Пловдив, след като колата им се преобърна

Автомобил, превозващ мигранти, се преобърна на автомагистрала Тракия край Пловдив в посока София. За инцидента съобщиха пътуващи в социалните мрежи, които са сигнализирали за него на тел. 112. Колата се е преобърнала в канавката, като по неофициална информация в него са пътували 8 мигранти.  Водачът им обаче е избягал. На място има полицейски екипи...

публикувано на 18.08.24 в 15:41

Катастрофа затруднява трафика за Граф Игнатиево

Катастрофа след село Труд затруднява трафика в посока Граф Игнатиево, съобщиха очевидци в социалните мрежи. От публикуваното видео се вижда джип, който се е ударил челно в друга кола, която се е преобърнала в нивите.  Не е ясно има ли пострадали и дали движението е спряно или пренасочено. На място има полиция и линейка.

публикувано на 18.08.24 в 11:46

Отстранени са ВиК-авариите в Пловдив

Отстранена е аварията в Помпена станция "Изток"-2 в Пловдив, заради която налягането при водоподаването в града беше намалено, а високите етажи останаха "на сухо". Нова авария остави високите етажи на Пловдив без вода За повредата съобщи кметът Костадин Димитров късно снощи. Аварийните екипи на ВиК са работили през нощта и сутринта налягането е..

публикувано на 18.08.24 в 11:17